Blok 5-nedrivning vil danne skole

I dag går de store maskiner i gang med at jævne blok 5 i Fredensborg med jorden. Men selvom byggeriet snart er væk, vil sagen om blok 5 leve videre i juristers og arkitekters faglitteratur. Det skriver Frederiksborg Amts Avis.

Østre Landsrets dom over blok 5 har nemlig givet fagfolk en nedrivningsdom, hvor de to mest omtalte sager hidtil - Holte Midtpunkt og Bilkasagen - er endt med en såkaldt retlig lovliggørelse.
Og det er blevet grundigt diskuteret i fagtidsskrifter hen over sommeren. På Københavns Universitet vurderer professor i miljøret, Peter Pagh, at hensynet til følelsen af retfærdighed har spillet en stor rolle for de tre landsretsdommere.
- Det var med andre ord retshåndhævelsessynspunkter, som i sidste ende blev udslagsgivende. Landsretten har med dommen tilkendegivet, at en kommune skal standse et ulovligt byggeri, når kommunen bliver opmærksom på det, skriver Peter Pagh i en artikel i Tidskrift for Miljø.
Byplanlægger, arkitekt Arne Post, er i gang med en større undersøgelse af lokalplanlægning i Danmark, og han dømmer de såkaldte »retningsgivende byggefelter« ude af kommunernes fremtidige lokalplaner, fordi de er upræcise. I sagen om blok 5 viste felterne sig at give de nærmeste naboer alvorlige gener.
- Dommen over blok 5 er især et vigtigt signal til arkitekter og byplanlæggere. Det er ikke nok at stirre sig blind på et spændende projekt. Blikket skal rettes videre mod det omgivende samfund. Og når fejlen er opstået, skal den ikke kamufleres med en ny lokalplan. Det vil - som her med blok 5 - blive gennemskuet, supplerer naboernes advokat, Svend Paludan-Müller fra Bech-Bruun.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Samfund

20190208-171140-2-1920x1281we

playKøbenhavnsk V-borgmester kalder regeringens sommerpakke et plaster for hovedstaden

Handicapparkering

Fra juli får du ekstra smæk for at holde her

Lynetteholm

Lynetteholm rykker tættere på: Forhastet proces, mener kritikere

Ulla ved rampe_SpOs_H

playInstitut for Menneskerettigheder: København blandt de dårligste i Europa

Lorryland

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere