Blinde Lasse har kun 750 kroner på kontoen til sig selv hver måned

24-årige Lasse Tønnesen står hver måned i store økonomiske vanskeligheder. Han er på revalidering - og ydelsen er markant lavere for unge som ham.

24-årige Lasse Tønnesen er blind og vild med sit arbejde.

Han er i praktik som massør hos Behandlingscenter Gladsaxe, hvor han kan bruge sin veludviklede følesans til at finde lige præcis de ømme punkter og myoser, der skal trykkes på.

Unge på revalidering

Der er bare én ting, der ikke huer Lasse Tønnesen: Det beløb, der triller ind på kontoen hver måned.

Han er på en såkaldt revaliderings-ydelse. Et revalideringsforløb kan vare op til flere år, og undervejs er ydelsen på 7.363 kroner. Det samme, som hvis man var på kontanthjælp. 

Og for Lasse Tønnesen kan økonomien simpelthen ikke løbe rundt:

- Jeg er nødt til at lade være med at købe tøj. Og jeg er nødt til at lade være med at købe alle de dér sjove ting, som man gerne vil. Hellere få mad end det andet, siger han til TV 2 Lorry.

quote Om man er 25 år eller under, så har vi jo lige meget brug for tøj, og vi har også allesammen brug for mad,

Lasse Tønnesen, blind og på revalidering

- Det burde være ens for alle 

Udover revalideringsydelsen får Lasse Tønnesen boligstøtte og kørselsgodtgørelse. 

Men når han har betalt skat, husleje for sin bolig, der er tildelt gennem Dansk Blindesamfund og resten af sine faste udgifter, så er der ikke meget tilbage på kistebunden.

749,31 kroner ifølge hans eget budget.

Modsat unge på SU må man som udgangspunkt ikke tjene ekstra penge ved siden af sin revalidering. Derfor forsøger hans familie at spæde til, når de kan.

Lasse Tønnesen er på revalidering og lige nu i praktik hos Gladsaxe Behandlingscenter.
Lasse Tønnesen er på revalidering og lige nu i praktik hos Gladsaxe Behandlingscenter.
Foto: Sofie Gauger - TV 2 Lorry

Når man fylder 25 år stiger revalideringsydelsen fra 7.365 kroner til 11.423 kroner og yderligere til 18.878 kr. pr. måned, når man er fyldt 30. 

Det har Lasse Tønnesen svært ved at forstå.

- Jeg synes virkelig, det burde være ens for alle. For om man er 25 år eller under, så har vi jo lige meget brug for tøj, og vi har også allesammen brug for mad, pointerer han.

Hvorfor bor du ikke bare hjemme hos dine forældre, indtil du er 25 år og får flere penge?

- Jeg er jo ligesom alle andre unge mennesker, som gerne vil ud og prøve sig selv af og leve for sig selv og ikke bo under mors og fars tag længere, svarer han.

Danske Handicaporganisationer bakker op 

Danske Handicaporganisationer deler Lasse Tønnesens holdning om, at der bør ses på ydelserne:

- Man har nogle særlige regler for unge, men hvorfor skal man egentlig have det? Unge skal vel ligesom alle andre have mulighed for at være en del af samfundet, siger formand Thorkild Olesen til TV 2 Lorry.

Thorkild Olesen, formand for Danske Handicaporganisationer
Thorkild Olesen, formand for Danske Handicaporganisationer
Foto: Sofie Gauger - TV 2 Lorry

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen fra Venstre. Men partifællen Hans Andersen, der er beskæftigelsesordfører, mener, at ydelsesniveauet generelt er på et fornuftigt niveau:

- Men vi vil altid gerne diskutere om mennesker med handicap, der står i en særlig situation kan have mere brug for mere støtte.