Blå borgmestre bekymrede for motorveje efter S-regerings "aftalepapir"

Både Bendikte Kiær (K) og John Schmidt Andersen (V) er særligt bekymrede over motorveje og kollektiv infrastruktur, som ikke er nævnt i aftalepapiret mellem S, RV, SF og EL. Socialdemokratiske borgmestre er mere rolige.

Det kan blive svært at få realiseret planerne om motorveje hele vejen til Hillerød og Frederikssund.

Sådan lyder ordene fra Venstre-borgmester i Frederikssund, John Schmidt Andersen, på dagen, hvor de røde partier er blevet enige om et aftalepapir, der danner baggrund for støtten til den mindretalsregering bestående af Socialdemokratiet, som kommende statsminister Mette Frederiksen annoncerede i nat.

- Det er pokkers, for jeg er bare bange for, at det bliver op ad bakke med den motorvej. Det er jeg altså. Det er simpelthen så fatalt og så afgørende, at vi får den.

I aftalen, der bærer overskriften ”Retfærdig retning for Danmark”, har Socialdemokratiet og den røde blok annonceret en politisk retning for den kommende regering.

Men også en politisk retning, hvor hverken trafiktrængsel eller motorvej er nævnt med så meget som ét ord.

"Man bliver nødt til at tage trængsel alvorligt"

- Vi har rigtig mange udfordringer med øget trængsel, særligt i hovedstaden. Det bliver man simpelthen nødt til at tage alvorligt. Uanset hvilken farve en regering har, eller man har som parti, så er det en kæmpe udfordring, siger Helsingørs borgmester, Benedikte Kiær (K), til TV 2 Lorry.

Begge borgmestre har læst det aftalepapir, som de fire røde partier på Christiansborg har offentliggjort, efter det kom frem, at regeringsforhandlingerne var forbi, og at Mette Frederiksen har afsluttet hvervet som kongelig undersøger.

Ifølge John Schmidt Andersen er det manglende fokus på trafik og trængsel i aftalepapiret et udtryk for, at den kommende regering ikke vil prioritere hverken Hillerødmotorvejens forlængelse eller Frederikssundmotorvejen.

Rød Halsnæs-borgmester er helt rolig

Frederikssundborgmester frygter for ny motorvejsudsættelse

De to motorveje stod højt på agendaen i den trafikaftale, som regeringen og Dansk Folkeparti præsenterede kort før folketingsvalget.

Men da flertallet blev historisk rødt ved folketingsvalget, tror borgmesteren ikke på, at aftalen bliver udmøntet.

Tror du trafikaftalen, som VLAK-regeringen og Dansk Folkeparti stod bag, bliver til noget i den nye regering?

- Næ, det tror jeg da ikke, de gør. Ikke med det udspil, som kommer her.

- De vil satse meget mere på kollektiv trafik, og så ved jeg ikke, hvad de vil gøre i landdistrikterne – om de så skal have busserne kørende i døgndrift. De tænker hvert fald anderledes.

- Jeg har ikke noget imod kollektiv trafik, jeg vil bare gerne have denne her motorvej færdig. Så derfor bekymrer det mig da med sådan et stykke papir her, siger John Schmidt Andersen og tilføjer:

quote Hvis det her kommer til at stå til troende, så er jeg godt nok bange for, at der er rigtig lang vej til, vi får en Frederikssundsmotorvej

John Schmidt Andersen

- Hvis det her kommer til at stå til troende, så er jeg godt nok bange for, at der er rigtig lang vej til, vi får en Frederikssundsmotorvej.

Kiær håber på mere fokus på Kystbanen

Benedikte Kiær i Helsingør Kommune har samme frygt som hendes kollega i Frederikssund. Hun håber dog, at den kommende regerings fokus på kollektiv trafik vil vægte Kystbanen højt fremover.

- Kystbanen er et område, der i den grad trænger til at blive taget alvorligt. Det kan simpelthen ikke være rigtigt, at en af de mest pendlertunge strækninger i landet i den grad er underprioriteret. Derfor ærgrer det mig også, at man ikke har nævnt trængsel eller mobilitet med ét eneste ord, siger Benedikte Kiær.

quote Det kan simpelthen ikke være rigtigt, at en af de mest pendlertunge strækninger i landet i den grad er underprioriteret

Benedikte Kiær

Hun mener, at trafikproblemerne i hovedstadsområdet er så massive, at S-regeringen bør tage VLAK og DFs trafikaftale med videre.

- Jeg håber, at den trafikaftale, som blev indgået før valget, bæres med videre. For der er bare behov for at få løst trængselsproblemerne i hovedstaden. Og så er det jo absurd at have to motorveje – Hillerødmotorvejen og Frederikssundsmotorvejen – som ikke løber til de byer, de er opkaldt efter, siger Helsingør-borgmesteren.

”Elbilerne skal have veje at køre på”

Så optimistisk er John Schmidt Andersen ikke.

Han vil gøre, hvad han kan, for at påvirke en kommende trafikminister, fortæller han. Men han tvivler på, at det bliver til reel påvirkning.

Hvad kan du gøre nu?

- Jeg tror ikke, at jeg kan komme ind og påvirke det her. Jeg kan kun blive ved med at gøre det, jeg hele tiden gør. Jeg må fortsætte sammen med de kommuner, som jeg i forvejen er sammen med i den nordsjællandske trafikmafia.

- Så må vi holde tryk på og sige, at det er meget muligt, at I har jeres fine papir, hvor der står, at vi alle skal køre i elbiler i 2030 – og det er også fint nok, det har jeg intet imod – men de skal også have en vej at køre på.

- De må simpelthen finde penge til den Frederikssundsmotorvej og også Hillerødmotorvejens færdiggørelse.

- Alt andet vil være synd og skam.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Trafik

Skoleveje Margretheholm

Overborgmester vil sikre skoleveje i ny bydel

20060814-183343-4-1920x1280we

Nu skal Danmarks travleste togskinner skiftes

ic4.jpg

Nye DSB-tog annonceres: 100 elektriske togsæt er på vej

000_1vo0qs-1920x1265we

Ny og hemmelig knap skal gøre livet lettere for dårligt gående

Lorryland

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere