Biolog med opfordring: Dine coronalokker kan isolere fuglereder

Dine afklippede hårlokker kan med fordel smides ud i naturen, hvor de kan hjælpe reddebyggende fugle med at skabe lune og isolation.

Der er lagt op til det helt store farvel til coronahåret og et goddag til forårsfritsen, når borgere over det meste af landet fra tirsdag atter må tage plads i frisørstolene efter knap fire måneders nedlukning.

Men står det til biolog Anders Kofoed, så skal de lange coronalokker ikke ende i skraldespanden.

- Det er forår og fuglene bygger reder. De har brug for noget lunt til at fore deres reder med. Så jeg vil opfordrer folk til at lave nogle små hårbundter og hænge dem ud, der hvor folk plejer at hænge foderkugler op, siger han til TV 2 Lorry og fortsætter:

- Vi har hår, fordi det luner og isolere. Derfor er det et genialt materiale til at lune æg og unger også.

Lange hårstrå bør klippes i mindre bidder

Helt konkret opfordrer biologen til, at man samler de afklippede hårlokker i små hårbolde eller bunker, som de reddebyggende fugle selv kan plukke fra.

I den forbindelse er mængde af hårstrå ifølge Anders Kofoed underordnet. Tilgengæld bør man være opmærksom på hårets længder, før man lægger det ud i naturen.

- Menneskehår er vanvittig stærkt. Nogle kan være bekymrede for, at det kan vikle sig rundt om fødderne på fuglene.

- Min anbefaling er derfor, at klippe det lidt over og sørger for, at hårstråene er lidt kortere, så det ikke er 50 centimeter lange hår, man smider ud. Personligt har jeg dog ikke set noget, der viser, at det faktisk kan være farligt for fuglene.

Loppekur er no-go

Men det er ikke kun menneskehår, som man med fordel kan samle og dele med fuglene. Ligeledes kan man bruge dyrehår fra sine nyklippede kæledyr.

- Fugle har jo plukket hår fra andre dyr i millioner af år og gør det hele tiden. Det gør de i Afrika, i Nordamerika, og Asien. Overalt hvor der er pelsede dyr, så er der fugle, der stjæler af pelsen. Det er et fuldstændigt naturligt materiale at bruge.

Han understreger dog, at der er et enkelt forbehold, som man bør tage.

- Hvis du har hund og har givet den loppekur, så skal man lade være. Der har du jo smidt gift på din hund, og det skal ikke ud på små fugleunger.

Hårspray, gele eller shampoo med parfume er dog ikke nødvendigvis så farligt.

- Det er ikke en bekymring, fordi håret ikke er noget, der bliver spist, men noget fuglene ligger på. Så det skal man ikke være bekymret for, siger Anders Kofoed.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Natur

80_percent,default_thumb

playVerdensberømte kirsebærtræer springer ud nu: Sådan er "besøgs-reglerne"

Stork i Frederiksberg Have.

Stork landet i Frederiksberg Have: “Det er fandme vildt,” siger ekspert

ipiccy_image

playHelge fotograferede særlig hvid musvåge: "Det er ekstremt sjældent"

Anders Kofod og hår

Biolog med opfordring: Dine coronalokker kan isolere fuglereder

Lorryland

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere