Biohackerne kommer: Nu er det nok at træne 10 minutter om ugen

Biohackerne jagter et langt og sundt liv - uden om det danske sundhedssystem. Og der er god grund til at tage dem alvorligt, siger fremtidsforsker.

Man kan gøre det i småtingsadelingen – eller i noget større skala.

Fra de hurtige, kolde bade om morgenen til mikrochips under huden, der kan åbne skabe eller gemme personlige oplysninger. Og en masse derimellem. Fælles for det hele er, at det kan samles under ét begreb: Biohacking.

- Man skal forsøge at se kroppen som et system, der har noget input og noget output. Det er ikke bare en sort boks indeni, som lægen har patent på, men noget, jeg som individ selv kan prøve at analysere og forstå, siger Martin Kremmer, stifter af det digitale netværk Danish Biohacker Community, hvor biohackere fra hele verden mødes til digital debat og fysiske events med biohackingen i fokus.

Martin Kremmer er én af de mest aktive biohackere herhjemme, og for ham begyndte rejsen mere af nød end af lyst.

Et hårdt arbejdsliv sendte ham til tælling med stress og mavesår. Løsningen fra lægen var medicin – men det var først, da Martin Kremmer fik øjnene op for alternativer, at det begyndte at gå den rigtige vej. Og det blev samtidig begyndelsen på et helt anderledes liv end tidligere.

Nu handler det ikke længere om junkfood og skæve søvnmønstre – men i stedet om en helt fast tilrettelagt kost – og udstyr, der måler søvnen ned til mindste detalje. Også brug af infarødt lys og jævnlige målinger af kroppens tilstand er nu en fast del af livet.

Martin Kremmer, stifter af Danish Biohacker Community
Martin Kremmer, stifter af Danish Biohacker Community
Foto: "Rasmus Wilmann / TV 2 Lorry"

- Jeg har gennem en årrække udviklet en værktøjskasse af forskellige biohacks som jeg meget strategisk kan hive frem – alt afhængig af, hvilken situation jeg sidder i. Men i hverdagen er det jo bare blevet en rutine, hvor jeg fast har implementeret de ting, der fungerer for mig, fortæller Martin Kremmer.

\n      

Fænomenet Biohacking kommer fra USA, hvor det har været kendt – og benyttet - i en årrække. De er derfor også noget længere fremme på teknologien.

Men nu er trenden ved at brede sig til vores breddegrader. Flere virksomheder herhjemme skyder op med nye biohacks, og de digitale biohack-fora vokser dag for dag.

- De sidste mange tusinde år har det været rejsen udad. Vi skulle om på den anden side af jorden, vi skal op til månen, vi skulle til bunden af havet. Den næste store rejse er rejsen indad. For at finde ud af, hvad vi er for nogle mennesker og hvorfor vi gør, som vi gør. Og her kan biohacking blive en stor medspiller, siger fremtidsforsker hos Universal Futurist, Anne Skare Nielsen.

Se 1. afsnit af serien "Mit liv som hacker" her

Kampen mod det etablerede system

Igennem de seneste måneder har vi set nærmere på biohackingens indtog i Hovedstadsområdet.

Vi har bl.a. besøgt den tidligere fodboldspiller William Kvist, som gennem sin aktive karriere har været en ivrig biohacker. Og vi møder 19-årige Cecilie, som hele livet har lidt at epilepsi. Nu forsøger hun sig med et biohack for at se, om det kan holde hende fra at få anfald. Hele serien kan ses her

Vi stifter også bekendtskab med ét af de nyeste biohack herhjemme: Træningssystemet Osteostrong, som oprindeligt er lavet til folk med knogleskørhed – men som er blevet døbt ”det ultimative biohack”.

Fire maskiner træner hele skelettet, og øger tætheden i knoglerne. Træningen tager kun 10 minutter om ugen - og det er også det, biohacking handler om: at få det størst mulige resultat ved den mindst mulige indsats.

Fælles for de fleste biohackere er, at deres søgen efter sundhed og velvære i høj grad foregår uden om det etablerede sundhedsvæsen. Fordi det – på mange måder – er for gammeldags. Og fordi verden i dag giver så mange muligheder for selv at opsøge alternative måder at holde sig frisk på.

- Vi er nødt til at bevæge os over mod en mere proaktiv vinkel på den danske sundhed. Ja, vi lever efterhånden længere pga bedre behandling og bedre medicin. Men det er voldsomt dyrt for samfundet. Så hvis vi skal have råd til at blive så gamle, så er vi os nødt til at holde os sundere i længere tid. Og det er vores egen opgave, siger Martin Kremmer.

Og det er bare om at åbne øjnene for det, der kommer buldrende, lyder det fra fremtidsforsker Anne Skare Nielsen.

For selvom det lige nu hovedsageligt er yngre mænd med interesse i data-tracking, der har kastet sig over fænomenet, så er biohacking med hastige skridt på vej til at blive en medspiller på det danske sundhedsmarked.

Anne Skare Nielsen, fremtidsforsker, Universal Futurist
Anne Skare Nielsen, fremtidsforsker, Universal Futurist
Foto: "Rasmus Wilmann / TV 2 Lorry"

 - Vi er – på godt og ondt – blevet meget mere sundhedsprojekter end patienter. Vi sidder ikke længere i lægens venteværelse og venter på at få en behandling. Institutionerne har ikke længere den samme autoritet som tidligere, og vi søger i stigende grad hjælp og behandling andre steder, siger Anne Skare Nielsen og fortsætter:

- Man skal holde sig for øje, at der vil være mange afledte affekter, når vi åbner døren for biohacking. Vores opgave som samfund bliver at høste alle de positive – og minimere de negative. Kan man det, så er der ikke så meget at være bange for,


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik