Bilister taget med ekstreme hastigheder i København - politiet holder øje med dig hele ugen

Weekenden har budt på en række sager medd voldsomme overtrædelser af hastighedsbegrænsningerne i København. Rigspolitiet sætter i denne uge fokus på fartglade bilister.

Politiet holder i denne uge ekstra godt øje med hastigheden på vejene. Foto: NILS MEILVANG/Ritzau Scanpix

En række bilister i københavnsområdet har i de seneste par dage overtrådt hastighedsgrænserne i helt ekstrem grad - og flere af dem måtte efter at være blevet standset af politiet forlade stedet til fods - uden kørekort.

Københavns Politi oplyser på Twitter, at de i weekenden standsede en bilist, der kørte med vanvidsfart på Kalvebod Brygge.

Læs også Vrede borgere og politiker kræver mere politi mod fartbøller

Her er hastighedsgrænsen på 60 kilometer i timen, men bilisten trådte så hårdt på speederen, at politiet registrerede en hastighed på 143 kilometer i timen. Hans kørekort blev inddraget på stedet.

Vi prioriterer fartkontrol på vejene for at redde liv.

Christian Berthelsen, Rigspolitiets Nationale Færdselscenter.

Også på Lyngbyvejen var den gal i weekenden. Her er der over en strækning en hastighedsbegrænsning på 60 kilometer i timen. Men fire bilister valgte at se meget stort på det og blev taget med henholdsvis 126, 124, 123 og 122 kilometer i timen.

Og da de dermed alle havde overskredet den tilladte hastighed med 100 procent, fik de omgående kørekortene inddraget - og måtte forlade stedet til fods.

Høj hastighed er den hyppigste årsag til dødsulykker

I årene 2013 til 2018 omkom 403 personer i trafikulykker, hvor mindst en af de involverede parter kørte for hurtigt i forhold til enten hastighedsbegrænsningen eller de lokale trafikforhold.

 

I 72 procent af ulykkerne var farten en medvirkende årsag til, at ulykken opstod.

 

I de sidste 28 procent var farten direkte årsag til, at ulykken fik dødelig udgang. Det oplyser Rådet For Sikker Trafik.

Ekstra fokus i denne uge

I denne uge sætter alle landets politikreds fokus på de lidt for fartglade bilister.

Det er dog ikke kun vanvidsbilister, der er i søgelyset, når Rigspolitiet i denne uge gennemfører en landsdækkende kontrol af bilisternes hastigheder.

Læs også Historisk dom efter vanvidskørsel: Fartbølle idømmes fængsel

For i 62 procent af dødsulykker, hvor hastigheden har haft indflydelse på ulykken, er det en mindre hastighedsovertrædelse, der har været tale om. Det oplyser Rigspolitiet i en pressemeddelelse om ugens fartkampagne. 

- Hvert år bliver politiet kaldt ud til utallige trafikulykker, der kunne have været undgået, hvis trafikanterne havde overholdt fartgrænserne. Trafikulykker, der i nogle tilfælde får en tragisk udgang og i andre tilfælde mærkes de implicerede for livet. Derfor er hastighed et meget vigtigt indsatsområde, og vi prioriterer fartkontrol på vejene for at redde liv og skabe tryghed for dem, der færdes i trafikken, siger Christian Berthelsen, Rigspolitiets Nationale Færdselscenter.

Han fastslår videre, at selv en lille hastighedsoverskridelse har stor betydning for bremselængden.

Fart øger risiko for dødelig udgang

Højere fart giver længere reaktionstid og bremselængde - og samtidig øges risikoen for at sammenstød bliver fatale. Rådet For Sikker Trafik har set på tallene.

 

  • Ved 80 km/t kører du cirka 33 meter, mens du reagerer, og efter cirka 64 meter holder du stille. Kører du 95 km/t bruger du yderligere 19 meter på at holde stille ved maksimal bremsning af køretøjet.
     
  • Hvis to bilister kolliderer med 80 km/t, vil ulykken i 30 procent af tilfældene have dødelig udgang. Risikoen fordobles til 60 procent ved en hastighed på 90 km/t. 
     
  • Hvis en bilist rammer en fodgænger med 80 km/t, vil ulykken være fatal i 60 procent af tilfældene. Risikoen stiger til 80 procent ved 90 km/t. 
     
  • De fleste dødsulykker i trafikken sker på landeveje. 62 procent af dødsulykkerne på disse veje sker med en hastighedsoverskridelse på mindre end 20 km/t. 38 procent af dødsulykkerne sker med en overskridelse på mere end 20 km/t.

Kilde: Rådet for Sikker Trafik.

 Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik