Bibliotek står fast på Hizb-ut-Tahrir-møde

Det Kongelige Bibliotek ønsker ikke at yde "forhåndscensur", derfor står man fast på afholdelsen af debatmøde. Kulturminister Per Stig Møller (K) har bedt ham nøje overveje, hvorfor foreningen Hizb-ut-Tahrir har fået lov til at holde et debatmøde i Den Sorte Diamant i København.

Foto: Lorry

Det har Det Kongelige Biblioteks direktør, Erland Kolding Nielsen, nu gjort. Og i en redegørelse står han fast på beslutningen om at tillade det kontroversielle møde.

"Blandt de grundlovssikrede rettigheder - også i situationer, hvor man bruger Det Kongelige Bibliotek - er ytrings- og forsamlingsfrihed, herunder uden forhåndscensur", skriver Erland Kolding Nielsen i sin redegørelse til ministeren, som Ritzau har fået aktindsigt i.

Hizb-ut-Tahrirs debatmøde om krigen i Afghanistan skal efter planen afholdes i Den Sorte Diamants Dronningesal d. 21. januar.

I invitationen til mødet viser organisationen blandt andet billeder af danske, svenske og norske kister på et kort over Afghanistan.
Samtidig hedder det, at muslimer i Afghanistan og omegn har pligt til væbnet modstand.

I sin redegørelse peger Erland Kolding Nielsen på, at en "overtrædelse af ytringsfrihedens juridiske grænser" er så vanskelig at vurdere, at det kræver en prøvelse ved domstolene.

Og i sådanne sager er det ikke "Det Kongelige Biblioteks opgave eller ansvar at udøve forhåndscensur eller efterfølgende påtale - uanset hvor usmagelig, moralsk eller politisk angribelig, den måtte være", skriver Erland Kolding Nielsen.

Han slutter af med at slå fast:

- At sætte juridiske grænser for acceptabel adfærd og udtalelser i det danske samfund er en klar politisk opgave, og jeg er naturligvis indstillet på at følge instrukser på området fra den til enhver tid siddende, stats-, justits- eller kulturminister.

Dansk Folkepartis Pia Kjærsgaard har tidligere opfordret Per Stig Møller til at aflyse mødet, men det har kulturministeren afvist.
Kulturministeriet oplyser, at man tager Det Kongelige Biblioteks redegørelse til efterretning.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik