Betal for at promenere i det offentlige rum

En kommende festival for sandskulpturer i København skal fremvises på en af byens smukke promenader. Så henover sommeren koster det en 50'er at promenere i det offentlige rum.

Fra Sandskulpturfestivalen 2012 Foto: Lorry

250 meter havnefront. 3000 tons sand og kunstnere, der forvandler offentlige trampoliner, borde og bænke til et eventyr af sandskulpturer.

Københavns Sandskulptur Festival er i disse dage ved at blive til - inde bag et hegn, der adskiller Havnegade fra havneløbet.

Derfor er en del af den populære havnepromenade afspærret i fire måneder.

Kommunen har ellers brugt 25 millioner skattekroner på at anlægge promenaden - til gavn for københavnerne. De får bare ikke gavn af promenaden, når den er mest indbydende henover sommeren.

Med mindre de er villige til at betale 50 kroner i entre. Og det forager Bo Seedorff, der bor rundt om hjørnet:

- Det er et kommercielt arrangement. Det spærrer havnepromenaden af, og det varer i fire måneder. Hvis der var tale om en uge, så skulle jeg nok tie stille. Men de fire bedste måneder i året - det er en skandale, siger Bo Seedorff til DR København.

Kommunen gør undtagelser

Men det er ikke ualmindeligt at kommunen stiller offentlige arealer til rådighed - også selv om der bliver afkrævet entré, forklarer Jesper Sejerø, områdechef i Byliv under Københavns Kommune.

- Det kan være nødvendigt at tillade det. Som udgangspunkt gør vi det ikke, men i dette tilfælde har vi tilladt det, for ellers hænger arrangementet ikke sammen, siger Jesper Sejerø til DR København.

Kun i centrum af København

Sidste år foregik festivalen på Ofelia Beach ved siden af Skuespilhuset. Og selv om havnepromenaden i Havnegade er et populært rekreativt område, kan festivalen ikke afholdes uden for Københavns centrum. Så tanken om at lægge festivalen ved fx Amager Strandpark, hvor der er bedre plads, giver ikke mening, vurderer Jesper Sejerø:

- Sidste år var der 150.000 gæster. De kommer altså ikke bare ud til Amager. De kommer her, fordi det ligger inde i byen, forklarer Jesper Sejerø til DR København.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik

Kulturkalenderen

Hvad sker der i Lorryland i dag?