Betændt arbejdsmilø i fængsel

Fængselsbetjentene har sagt det længe. Nu giver Arbejdstilsynet dem ret: Den er gal med det psykiske arbejdsmiljø på afdeling 1 i det lukkede statsfængsel Anstalten ved Herstedvester, skriver Politiken tirsdag.

Efter tre tilsynsbesøg og en lang række interview blandt chefer og medarbejdere slår Arbejdstilsynet fast, at »arbejdet som fængselsbetjent på afdeling 1 på Anstalten ved Herstedvester ikke er planlagt, tilrettelagt og udført, så det er sikkerheds- og sundhedsmæssigt fuldt forsvarligt.

Der er risiko for, at de konstaterede problemer med høje følelsesmæssige krav i arbejdet kan have indvirkning på medarbejdernes fysiske og psykiske sundhed både på kort og lang sigt«.

Det fremgår af Arbejdstilsynets afgørelse, som nu er sendt til høring blandt sagens parter, og som Politiken er kommet i besiddelse af.

Problemer på flere niveauer

På afdeling 1 i Herstedvester kan tillidsfolkene ifølge Politiken fortælle om rå reprimander, umotiverede skideballer og et stort antal ubehagelige medarbejdersamtaler på en arbejdsplads, der i forvejen trækker store veksler på de ansattes psyke.

Arbejdsmiljøet er så belastet, at Arbejdstilsynet vil pålægge fængslets ledelse at bringe forholdene i orden, enten på egen hånd eller med bistand fra eksterne konsulenter, skriver Politiken.

Arbejdstilsynet peger både på problemer i de ansattes relationer med hinanden og med deres ledelse. Og så vurderer Arbejdstilsynet, at et dramatisk sammenstød mellem ledelse og ansatte tilbage i 2008 har sat sig dybe spor i det psykiske arbejdsmiljø.

Ledelsen har ikke løst problemerne

Ifølge Arbejdstilsynet er det ikke lykkedes den nye ledelse at få skårene klinket.

»Medarbejderne oplever fortsat, at der er ansatte, der er uønskede, som skal fjernes. Det sker enten gennem afskedigelser som følge af tjenesteforseelser, stort sygefravær m.v. eller ved at få så dårlige arbejdsbetingelser, at de selv går.

Personalet oplyste, at metoden er at finde fejl hos de pågældende, hvorefter de bliver overfusede, eller ved at gøre arbejdsvilkårene meget dårlige, f.eks. ved at de pågældende udelukkende får tildelt dårlige vagter«, skriver Arbejdstilsynet ifølge Politiken.

Fængselsinspektør Hans Jørgen Engbo vil ikke kommentere sagen over for Politiken, så længe den er i høringsfasen: »Vi er midt i en proces, og så længe afgørelsen kun er et udkast, og måske bliver ændret, vil det være helt forkert at udtale sig«, siger han til avisen.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Samfund

John Schmidt Andersen

Før ville ingen investere i Vinge – nu står kommune med flere tilbud på hånden

40_percent

playSverige åbner grænsen for skilsmissebørn med ledsager

rungsted havn

Medarbejder sendt hjem efter sag om svindel i Rungsted Havn

opholdsforbud på christiania

Christiania lukker sig selv med hegn efter opholdsforbud

Lorryland

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere