Beredskab advarer mod muligt svindelnummer efter "mærkeligt" opkald

Hovedstadens Beredskab advarer mod muligt forsøg på tricktyveri, efter at en borger modtog et opkald fra ukendt person, som udgav sig for at være brandmand.

Kynismen såvel som kreativiteten kender tilsyneladende ingen grænser blandt tricktyve.

I sidste uge blev en formodet, kvindelig tricktyv anholdt og fængslet, efter at hun angiveligt havde stjålet fra flere ældre borgere i Køge, som hun havde bildt ind, at hun var hjemmehjælper.

Nu florerer der så et nyt muligt svindelnummer. Denne gang er det dog ikke hjemmeplejen, men derimod Hovedstadens Beredskab, der advarer borgere mod tricktyveri.

Det sker efter, at en borger mandag er blevet ringet op af en ukendt person, der udgiver sig for at være brandmand fra Hovedstadens Beredskab.

- Det er ret mærkeligt. Vi blev kontaktet af en kvinde, som var blevet ringet op af en person, der påstod at være en af os. Personen ville foretage et brandsikkerhedsbesøg hjemme hos kvinden. Men sådan noget ringer vi altså ikke og spørger folk direkte om, siger Tim Simonsen, vagthavende operationschef, hos Hovedstadens Beredskab, til TV 2 Lorry.

Kan kendes på uniform og id-kort

Han fortæller, at den kvindelige borger undrede sig over opkaldet og efterfølgende kontaktede beredskabet. Her opfordrede man kvinden til at tage kontakt til politiet. Ydermere beredskabet et par af deres folk ud til kvindens adresse for at sikre sig, at hun var tryg og i gode hænder, hvilket det viste sig, at hun var.

- Hvis man får et lignende type opkald, opfordrer vi til, at man som borger kontakter politiet. Skulle nogen alligevel finde på at dukke op hjemme hos folk og påstå, at de er fra beredskabet, så kan man altid kende os ved, at vi som udgangspunkt er uniformerede og altid bærer et legitimationskort, siger Tim Simonsen.

Gode råd mod tricktyveri i hjemmet

Ifølge Det Kriminalpræventive Råd er det især ældre, der risikrer at blive udsat for tricktyveri. Men som udgangspunkt bør alle være opmærksomme, hvis en fremmed vil lukkes ind. Nogle beder måske om at få et glas vand eller låne toilettet.

Det Kriminalpræventive Råd har på sin hjemmeside formuleret en række gode råd og forholdsregler, som du kan lade dig inspirere af. Vi har listet dem nedenfor i faktaboksen.

Sådan beskytter dig mod tricktyve i hjemmet

Det mest almindelige er, at en eller to personer ringer på døren og beder om hjælp eller siger, at de kommer fra hjemmeplejen eller for at aflæse el. Personen eller personerne beder derfor om at komme ind. Du bør være opmærksom, hvis en fremmed vil lukkes ind.

 

Vær opmærksom og lav faste aftaler

  • Luk kun nogen ind du kender (fx familie og naboer) eller har en fast aftale med (hjemmeplejen, viceværten eller aflæsning af elmåler)
  • Kender du dine naboer, kan I hjælpe med at holde øje og passe på hinanden
  • Aftal nabohjælp med dem, der bor omkring dig. 

 

Sikkerhed når du får besøg

  • Kig i dørspionen før du lukker nogen ind
  • Brug en sikkerhedskæde og luk aldrig døren helt op før du ved, om det er en person, du kender eller har en aftale med
  • Har du ikke dørspion eller sikkerhedskæde på din hoveddør, anbefaler vi at få det monteret
  • Hvis du bor alene, kan du overveje kun at skrive dit efternavn på dørskiltet. 


Omtanke i hverdagen

  • Taske, pung og mobiltelefon bør ikke ligge frit fremme
  • Lad være med at have for mange kontanter hjemme
  • Betal dine regninger gennem Pengeinstitutternes Betalingsservice (PBS) eller på netbank
  • Gem smykker og andre værdier væk, når du ikke bruger dem.

Kilde: Det Kriminalpræventive Råd

 

 

Det mest almindelige er, at en eller to personer ringer på døren og beder om hjælp eller siger, at de kommer fra hjemmeplejen eller for at aflæse el. Personen eller personerne beder derfor om at komme ind. Du bør være opmærksom, hvis en fremmed vil lukkes ind.

Hovedstadens Beredskab advarer mod falske brandmænd, efter at en borger i dag fik ”mærkeligt” opkald.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik