Byggearbejdere er bekymrede for corona-smitte på byggepladsen og i skurvognen

Flere uger inde i coronakrisen halter det fortsat med virusbeskyttelse på mange byggepladser, og det skaber stor utryghed, lyder kritikken fra Byggefagenes Samvirke.

De klæder om sammen, de bader sammen, og de spiser sammen.

I skurvogne på en størrelse, som oftest gør det umuligt bare at skele til myndighedernes anbefalinger om at holde afstand.

Og på selve byggepladsen er minimumskravene til adgangsveje 60 centimeter - altså minimumsbredden på stilladsplader, stiger og adgangsveje til forskellige byggeområder i det hele taget.

Altså langt fra myndighedernes corona-anbefalede to meter mellem mennesker.

quote Generelt er forholdene på byggepladserne slet ikke gearet til en smitterisiko af denne art

Freddy Ridderhaugen, Formand, Byggefagenes Samvirkes miljøudvalg.

- Generelt er forholdene på byggepladserne slet ikke gearet til en smitterisiko af denne art. Og det sætter ofte medarbejderne i en umulig situation, hvor de er tvunget til at bryde myndighedernes anvisninger for at kunne udføre deres arbejde, siger Freddy Ridderhaugen, som er formand for Byggefagenes Samvirkes miljøudvalg.

- Ofte ved de heller ikke, hvem der færdes på byggepladsen, og det betyder, at de heller ikke ved, hvem der for eksempelvis bruger toiletterne i de forskellige mandskabsskure, siger han.

Fakta:Byggefagenes Samvirke

Byggefagenes Samvirke blev dannet i 1924 og repræsenterer knap 20.000 organiserede bygningsarbejdere i Københavnsområdet.

 

Organisationen består af en række medlemsorganisationer som 3F Bygge, Jord og Miljø, 3F Storkøbenhavn Nordvest, Dansk El-Forbund Afdeling København, Metal Hovedstaden samt Stilladsarbejdernes Brancheklub af 1920.

 

Medlemsorganisationerne i Byggefagenes Samvirke arbejder sammen i forbindelse med overenskomstforhandlinger, ved konflikter og andre faglige aktiviteter.

 

Kilde: Byggefagenes Samvirke

 

Freddy Ridderhaugen kan nævne flere eksempler, hvor håndværkere af samme grund har valgt at nedlægge arbejdet. 

Ifølge Freddy Ridderhaugen får frygten for corona yderligere næring, når udenlandske kolleger kan vende tilbage til byggepladsen efter en tur i hjemlandet, uden de forinden har været i den selvvalgte to ugers karantæne, som myndighederne opfordrer danskere i samme situation til.

Mange bekymrede henvendelser

Fagforbundet 3F modtager også et stigende antal bekymrede henvendelser fra deres medlemmer og mener, at særligt udenlandsk arbejdskraft er med til at skabe corona-frygt på byggepladserne.

- Vi ønsker på ingen måde en corona-stigmatisering af vores udenlandske kolleger. Men mange af de udenlandske arbejdstagere kan ikke rejse hjem, og hvis de kan og gør, så kan de måske ikke komme tilbage. Derfor bliver de her og arbejder videre, siger sekretariatschef i BAT (Bygge- Anlægs- og Trækartellet), Gunde Odgaard.

Han peger på, at den udenlandske arbejdskraft som udgangspunkt bor tæt sammen og oftest bliver fragtet til og fra byggepladserne i tætpakkede minibusser, hvilket er med til at øge smitterisikoen. 

Af samme grund har 3F opfordret en række myndigheder - heriblandt Arbejdstilsynet - til at slå hårdere ned overfor de bygge- og anlægsvirksomheder og mandskabsbureauer, som ignorerer corona-faren.

Arbejdstilsynet: Alle kan klage anonymt

Arbejdstilsynet oplyser til TV 2 Lorry, at det altid er arbejdsgivers ansvar at sørge for nødvendige og effektive tiltag, der kan forebygge smitterisikoen, og at man fortsat er i tæt kontakt med bygherrer, entreprenører og arbejdsmiljørepræsentanter om arbejdsmiljøforholdene - også på helt konkrete byggepladser - ligesom man løbende holder møder for at drøfte byggepladsernes håndtering af smitterisiko.

Endelig har medarbejdere til enhver tid mulighed for at klage anonymt til Arbejdstilsynet.

quote Ingen af os har før prøvet at være i den her situation med coronavirus

Mette Møller Nielsen, Arbejdsmiljøchef, Dansk Byggeri.

Dansk Byggeri med ny vejledning

Hos Dansk Byggeri forsikrer arbejdsmiljøchef Mette Møller Nielsen om, at langt de fleste involverede arbejder hårdt på at sikre, at arbejdet på byggepladserne foregår både sikkerheds- og sundhedsmæssigt forsvarligt.

- Ingen af os har før prøvet at være i den her situation med coronavirus, men vi oplever, at rigtig mange virksomheder tager de nødvendige forholdsregler og har lavet planer for, hvordan man på byggepladsen kan undgå at arbejde for mange sammen på de forskellige arbejdsstationer, siger Mette Møller Nielsen, arbejdsmiljøchef i Dansk Byggeri.

Dansk Byggeri gør opmærksom på, at man netop har lavet en vejledning med en række anbefalinger til virksomhederne om, hvordan man bedste muligt undgår at sprede smitte.  

- Det er vigtigt, at vi passer på hinanden ude på byggepladserne og følger sundhedsmyndighedernes anbefalinger, siger Mette Møller Nielsen.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik