Begravelser er undtaget forbud mod forsamlinger på over 10 - men skal afvise i døren

Begravelser er undtaget reglen om, at man kun må samles 10 personer.

Efter statsministerens melding tirsdag aften, om forbud mod forsamlinger på flere end 10, har landets biskopper været samlet til et Skype-møde.

De kommer nu med en melding til landets præster om de kommende kirkelige handlinger på baggrund af en melding fra Kirkeministeriet.

- Vi har fået at vide, at begravelser er undtaget fra reglen om kun ti mennesker. Men det gælder ved vielser og barnedåb, siger provst på Nørrebro Per Vibskov Nielsen.

- Men jeg og alle andre præster vil da opfordre til, at så få som overhovedet muligt kommer, siger han.

Konfirmationerne rundt i Danmark er blevet udskudt til og med påsken 2020 for at undgå smitterisiko.

Kun inviterede gæster må dukke op

Faktisk er vejledningen temmelig detaljeret, og landets kirker må i gang med at måle op.

For i biskoppernes vejledning står der, at der må være en person pr. opmålt fire kvadratmeter. Og kun selve kirkeskibet tæller med.

Det sker for at sikre, at der er masser af afstand mellem gæsterne ved begravelse.

- Vi opfordrer også til, at man i dødsannoncen skriver, at kun inviterede deltagere kan være sikre på at deltage, siger Per Vibskov Nielsen. For vi er pålagt at styre det. Faktisk skal der være en seddel på kirkedøren, der fortæller hvor mange gæster, der er plads til, siger han.

Afvisninger i døren

Provsten fortæller, at det er præsten og eventuelt andre af kirkens personale, der skal stå i døren og sikre, at der ikke er for mange deltagere.

Sille Kongstad, som er indehaver af Bededamerne på Frederiksberg, et begravelsesfirma udelukkende bestående af kvinder, og som dækker hele Sjælland, oplever stor forståelse for den nye situation.

quote Selvfølgelig er det smertefuldt, at venner, familie og arbejdskolleger på den måde kan blive udelukket.

Sille Kongstad, indehaver, Bededamerne

Hverken hun eller provsten forventer, at der bliver nødvendigt med afvisninger.

- De fleste tænker sig jo om, siger hun.

 - Selvfølgelig er det smertefuldt, at venner, familie og arbejdskolleger på den måde kan blive udelukket. Men som udgangspunkt har folk været meget forstående. Indtil nu har mange valgt at nøjes med begravelsen eller kremeringen og så udskyde højtideligheden og mindesammenkomsten til senere på året, siger Sille Kongstad.

Artiklen fortsætter under billedet...

Mange vælger at nøjes med begravelsen eller kremeringen og så udskyde højtideligheden og mindesammenkomsten til senere på året, lyder det fra indehaver af Bededamerne, Sille Kongstad.
Mange vælger at nøjes med begravelsen eller kremeringen og så udskyde højtideligheden og mindesammenkomsten til senere på året, lyder det fra indehaver af Bededamerne, Sille Kongstad.
Foto: Privatfoto

Streaming af begravelse 

Flere kirker tillader nu, at de pårørende deler oplevelsen takket være nye teknologier som Messenger og Facetime, så pårørende, der ikke kan være med i kirken alligevel, kan deltage i den kirkelige handling.

- Jeg har lige talt med en kirke, hvor det er aftalt med præsten, at der må streames fra begravelsen. Og det er jo en slags løsning, fortæller Sille Kongstad.

Og provst Per Vibskov Nielsen bifalder det.

- En pårørende kan sagtens Facetime ceremonien, og så kan flere se og være med, siger han.

quote En pårørende kan sagtens Facetime ceremonien, så flere kan se og være med.

Per Vibskov Nielsen, provst, Nørrebro

Alt reduceret til et minimum

Ifølge provst på Nørrebro Per Vibskov Nielsen er det altid familien, som afgør, hvem der skal inviteres.

- Det er en vurdering af, hvem der er de vigtigste pårørende, og det sker i samråd med familien, siger Per Vibskov Nielsen.

Per Vibskov Nielsen bekræfter, at det i øjeblikket er udelukket at låne sognegårde til mindesammenkomster efter bisættelsen eller begravelsen.

- I øjeblikket bliver alt reduceret til et minimum på grund af corona. Hvis familien eksempelvis gerne vil have sunget mange salmer, som betød meget for afdøde, opfordrer vi til, at man forsøger at reducere antallet. Og hvis det er en familie, som selv er meget begejstret for at synge, undersøger vi muligheden for helt at undgå at indkalde en kirkesanger, siger Per Vibskov Nielsen.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik