Beboere slår alarm over hjemløse i København

Problemer med hjemløse fra østeuropa præger i øjeblikket store dele af København. Særligt på Indre Nørrebro melder naboerne om problemer med endevendt skrald, tyverier og afføring i deres baggårde. Det skriver DR P4 København.

Det får nu Borgernetværket på Nørrebro til at slå alarm.

- Det meget voldsomt i øjeblikket med hjemløse i vores område. Vi synes, det er for meget, siger Lisbeth Bryhl fra Borgernetværket til DR P4 København, og understreger, at de er bekymrede for både de hjemløse og for naboerne.

Mange naboer i området henvender sig i øjeblikket til Lisbeth Bryhl på grund af de gener, det skaber, at en stor gruppe hjemløse opholder sig i deres gård.

- De laver simpelthen lejre i gårdene, og så har de ikke nogen toiletforhold, så det benytter de bare det fri til, siger Lisbeth Bryhl.

Det går blandt andet ud over børnene, der leger i gården.

- Sådan konkrete oplevelser er, at børn kommer op i lejlighederne, når de har været nede i gården for at lege, og så har de menneskelort på skoene, fortæller hun.

Politiet på Nørrebro erkender, at situationen er uholdbar.

- Det er et problem, som vi både ser, og hører om fra beboerne i området. Så vi er sådan set godt klar over, at det er der nogen, der føler sig generet af, siger vicepolitiinspektør på Station Bellahøj, Benny Øchkenholt til DR P4 København.

Politiet mener, at de hjemløse har slået lejr i området, fordi det er muligt at få mad i nærheden.

Men det afviser chef for dagcafeen i Kirkens Korshær, Annemette Nyfos.

- Min oplevelse har aldrig været, at de opsøger vores steder, fordi der er gratis mad eller mulighed for at sove. Det er en nødvendighed for dem, og derfor opsøger de vores steder, siger hun.

Beboerne oplever også, at vasketøj forsvinder og deres skraldespande bliver gennemrodet. Vreden blandt en del af beboerne på Indre Nørrebro er derfor stigende, og i borgernetværket er man bange for, at det udvikler sig til sammenstød mellem naboerne og de hjemløse.

- Vi er bekymrede for lynchstemning og selvjustits, siger Lisbeth Bryhl, og retter en bøn om hjælp mod politikerne på Københavns Rådhus.

- Problemet er næsten for stort til, at vi kan bære det herinde, siger hun.

Der er dog ikke nogen hjælp at hente hos socialborgmester i København, Mikkel Warming (EL) og det selvom han erkender, at der er problemer med østeuropæiske hjemløse.

- Vi kan se, at der kommer flere i år, end der har været før af papirløse emigranter og udenlandske hjemløse i de københavnske gader. Jeg ville ønske, at jeg kunne slå ud med armene og sige: Det her det er løsningen. Men det kan jeg ikke, siger han til DR P4 København.

De udenlandske hjemløse er nemlig ikke en kommunal opgave, men en politiopgave.

Det gør problemet til en udfordring for kommunen, mener Mikkel Warming. Han foreslår dog, at man opretter såkaldte transitrum, hvor de hjemløse kan overnatte og få noget at spise.

- Der er et meget, meget langt sejt træk i det her. Men vi kan gøre noget på den korte bane, hvis folketinget og regeringen giver både lov, hjemmel og midler til at lave eksempelvis transitrum, så folk kan komme indenfor, så vi kan arbejde med at motivere dem til at tage hjem, siger Mikkel Warming.

Politiet selv anbefaler beboerne at sikre deres gård, så den ikke bliver attraktiv at være i. Det skal de blandt andet gøre ved at sætte lys op, og ved at gøre det svært at komme ind.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik