Beboere skal tjekkes for giftspor

Giftstoffet pcb findes i store mængder i en række lejligheder i Farum Midtpunkt. En lokalpolitiker vil have Furesø Byråd til at tage affære. Det skriver Frederiksborg Amts Avis.

Det højeste pcb-indhold, der muligvis nogensinde er målt i Europa. 295 lejligheder i Farum Midtpunkt har et indhold af det giftige stof, der ligger fem gange over grænseværdierne. Lejlighederne ligger i den ældste del af Farum Midtpunkt, og der er risiko for, at beboerne har været udsat for pcb i op til 30 år.
Selv efter en række tiltag, blandt andet tømning af lejligheder og forsegling af fuger, ligger pcb-indholdet tre gange over Sundhedsstyrelsens anbefalede grænseværdi. Endvidere viser målinger, at pcb-stoffet har ophobet sig i møblerne i nogle lejligheder.
Nu vil Farums tidligere borgmes-
ter Flemming Oppfeldt (V) have Furesø Kommune til at tage affære. Han har modtaget en række henvendelser fra bekymrede beboere, der ikke er trygge ved, at boligselskabet KAB alene står for saneringens forløb.
- Det er fint nok, at der foretages målinger af, hvor meget pcb der er i møblerne. Men kommunen bør sikre sig, at beboerne tilbydes helbredstjek, så vi kan få klarlagt, om giftstoffet har lagret sig i mennesker, og hvad konsekvenserne er, siger Flemming Oppfeldt.
Stoffet pcb blev hovedsageligt brugt i 1950'erne og 1960'erne for at blødgøre blandt andet fugemasser i bygninger. Men stoffet afgasser til omgivelserne og blev forbudt for mere end 30 år siden, fordi det blev dokumenteret, at det var kræftfremkaldende og påvirkede arveegenskaberne.
En pcb-følgegruppe i Farum Midtpunkt har efter forsegling af fugerne konstateret, at pcb-indholdet er nedsat med 33 procent. Men indholdet af stoffet er stadig tre gange over Sundhedsstyrelsens anbefalede grænseværdier, og følgegruppen vurderer, at et saneringsprojekt bliver særdeles kostbart.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Samfund

Børnehave genåbning

Endnu en kommune dropper forældrebetaling, hvis børnene holdes hjemme fra dagtilbud

Cecilia Lonning-Skovgaard

Corona rammer Københavns aktivering af banderelaterede ledige

20071024-220631-2-1920x1282we

playEt stykke dansk kulturarv fylder 100 år - men det går kun én vej

25_seconds

playHus Forbi deler tusindvis af handsker og skiundertøj ud til hjemløse

Lorryland

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere