Bankrenter i vejret efter Roskilde-fiasko

Danske bankkunder over hele landet må betale en høj pris for problemerne i Roskilde Bank. Det bliver sværere og dyrere at låne penge i banken, hvad enten man er privatkunde eller virksomhed, spår en række eksperter, skriver dagbladet Børsen.

I forvejen har bankerne ad flere omgange hævet udlånsrenterne generelt med op mod 1 procentpoint i år.
- Roskilde Bank vil få en afsmitning på hele sektoren. De danske banker, der skal hente finansiering i udlandet vil komme til at betale en risikopræmie. Kreditkrisen har allerede fordoblet merrenten, nu vil den stige yderligere, alene fordi banken er dansk. Den regning må bankerne sende videre til kunderne, derfor vil renterne stige, vurderer Jens Lillelund, der i en årrække har hjulpet danske banker med at skaffe kapital i udlandet og som i dag er chef for den britiske storbank Barclay's repræsentationskontor i København.
Amagerbanken tror også, at renten vil stige - i første omgang bankerne i mellem.
- At der opstår mistillid omkring de danske banker, det er ikke ønskværdigt, for at sige det mildt. Man kan ikke afvise, at det bliver dyrere at finansiere sig i markedet, i hvert fald på den orte bane,« siger direktør Knud Christensen fra Amager­banken til Dagbladet Børsen.
Danmark er i forvejen det eneste land i Europa med recession og har nu to banker, der er blevet tvunget i knæ - den første var Banktrelleborg.
- Det bliver med sikkerhed sværere og dyrere at låne penge fremover. Andre banker vil også melde om større tab og koblet med problemerne på boligmarkedet, faldende omsætning på værdipapirmarkedet og en generel afmatning vil bankerne være mere nervøse med at låne penge ud, siger lektor ved Handelshøjskolen i København, Finn Østrup til dagbladet Børsen.
I første omgang er det udlånskunderne, der vil mærke rentestigninger.
Erfaringen fra Storbritannien, hvor realkreditbanken Northern Rock var udsat for et bank run sidste år, viser med al tydelighed, at bankrenterne vil stige markant - også selv om Northern Rock i første omgang fik en statsgaranti og siden er blevet nationaliseret.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik