Bankkrak kan koste job i Finanstilsynet

Forløbet omkring den krakkede Roskilde Bank kan ende med at koste tre embedsmænd i Finanstilsynet jobbet. De tre har nu udsigt til en disciplinærsag.

Det fremgår af en uvildig advokatundersøgelse, som blev iværksat i slutningen af 2009, og som netop er færdiggjort. Her fremgår det også, at Finanstilsynet har begået "væsentlige fejl og forsømmelse" i forløbet.
- Den uvildige advokatundersøgelse viser, at Finanstilsynet generelt og som absolut hovedregel i sit tilsyn med Roskilde Bank A/S har administreret i overensstemmelse med reglerne, udtaler økonomi- og erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) og tilføjer:
- Dog er der på visse punkter begået fejl eller forsømmelser i Finanstilsynet, og advokatundersøgelsen vurderer, at der er grundlag for at overveje et tjenstligt ansvar over for tre embedsmænd i tilsynet.
- Der vil nu blive foretaget partshøring af disse. Herefter vil jeg sammen med kammeradvokaten tage stilling til, hvad der videre skal ske, slutter ministeren.
Undersøgelsen slår dog fast, at embedsmændenes fejl og forsømmelser ikke kan begrunde Roskilde Banks kollaps. Det ansvar tilskrives bankens ledelse.
Sagen hører til de absolutte sjældenheder. Finanstilsynet bliver dog fra tid til anden kritiseret for ikke at være en bidsk nok som vagthund over for sektoren.
I 2009 udtalte Rigsrevisionen kritik af Finanstilsynet for ikke at være systematisk nok i opfølgningen på de konstaterede problemer i banken.
Roskilde Bank krakkede i sommeren 2008. Før den gik ned, var den lokalbank for 100.000 mennesker, havde 600 ansatte og filialer - ud over i Roskilde - i 17 byer på Sjælland.
En del af bankens erhvervskunder hører stadig under statens selskab for krakkede banker, Finansiel Stabilitet.
Banken krakkede primært som følge af risikable lån til kunder i ejendomsbranchen, og nedturen har kostet Finansiel Stabilitet - og dermed statskassen - flere milliarder kroner.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik