Banker yder millioner til valgkamp

Bankkunder er indirekte med til at sende op til to millioner kroner til udvalgte partier på Christiansborg.

Foto: TV 2 Lorry

Danske bankkunder er med til at betale især de borgerlige partiers valgkamp ved folketingsvalget i år. Det skriver Morgenavisen Jyllands-Posten søndag.
Om kort tid går finanssektoren i gang med at indsamle bidrag fra en lang række danske banker, og pengene vil blive dirigeret videre til udvalgte partier på Christiansborg. Men hvor meget, hver bank donerer, er mørkelagt.
Bankernes donationer bliver samlet i "Finanssektorens Forening til Støtte af et Sundt og Konkurrencedygtigt Erhvervsliv" (FFKE).
Foreningen har de senere år sendt større bidrag til særligt Venstre, De Konservative, De Radikale og Dansk Folkeparti på Christiansborg.
- Jeg regner med, at vi lander tæt på to millioner kroner i år, siger Jørgen A. Horwitz, bestyrelsesformand for FFKE. Han er også direktør i Finansrådet.
Det er første gang, at foreningen oplyser, hvilket budget man opererer med.
Jørgen A. Horwitz understreger, at FFKE endnu ikke har taget stilling til, hvor meget hvert parti skal have. Men venstrefløjen står næppe forrest.
- Vi giver til dem, der vil skabe et konkurrencedygtigt erhvervsliv. Det vil sige lav beskatning på virksomheder, ensartede europæiske regler og en offentlig sektor af en tilpas størrelse.
- En rundspørge, som Jyllands-Posten har foretaget, viser, at bankerne faktisk er uenige om, hvorvidt de skal sponsorere valgkampen via FFKE.
Danske Bank, Jyske Bank, Sydbank og mange mindre banker sender penge til FFKE.
Men Nordea, Nykredit og Lån og Spar Bank vil ikke være med.
- Vi har hver fjerde dansker som kunde og betjener dermed alle dele af det danske samfund, både geografisk og politisk, begrunder Claus Christensen, pressechef i Nordea.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik