Banedanmark varsler togforsinkelser frem til 2030

Banedanmark skal bruge yderligere syv år på at gennemføre milliarddyrt togprojekt. Det giver forsinkelser helt frem til 2030, lyder det.

Banedanmarks arbejde med at skifte de gamle togsignaler i hele Danmark bliver forsinket i yderligere syv år fra 2023 til 2030. 

Det oplyser transportminister Ole Birk Olesen (LA) efter en rapport fra Deloitte har undersøgt udfordringerne.

Samtidig får de danske skatteydere også en ekstraregning fra arbejdet med at udskifte togsignalerne, som tilsyneladende er ved at vokse Banedanmark over hovedet.

Signalsystemet kom i forvejen til at koste de danske skatteydere mere end 19 milliarder kroner. Nu skal der bruges ekstra tre milliarder kroner på at vedligeholde det gamle signalsystem, mens man venter på det nye system.

På spørgsmålet om, hvem der har ansvaret for forsinkelserne og fordyrelserne vil Ole Birk Olesen ikke pege på politikerne:

- Virkeligheden har ansvaret, siger han.

Ole Birk Olesen afviser samtidig, at der kan placeres et ansvar hos Banedanmark, som har købt det problematiske signalsystem.

- Den tidligere ledelse i Banedanmark fratrådte i foråret. Den nuværende ledelse kan ikke drages til ansvar for beslutninger, der er truffet før deres tid, siger Ole Birk Olesen.

Dansk Folkepartis transportordfører Kim Christiansen mener, at Banedanmark har ansvaret. Men han er enig i, at det ikke nytter at straffe den nuværende ledelse:

- Vi er nødt til at få det her til at fungere på en eller anden måde. Nu tager vi et år, hvor vi undersøger muligheden for at elektrificere jernbanen, siger Kim Christiansen.

SF's Karsten Hønge mener, at politikerne "er blevet trukket" ud i en mose af Banedanmark. Derfor har man ikke kunnet træffe andre beslutninger:

- Det er Banedanmark, der har ansvaret, siger Karsten Hønge.

/ritzau/

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Trafik

20_percent

playLadeoperatør fordobler i år antallet af ladestandere til elbiler i hovedstaden

Stevns trængsel

Årtiers køkørsel kan forsvinde med anlæggelsen af en ny statsvej

hillerød forside

playMilliardforhandlinger giver nyt håb for Hillerødmotorvejen

Benny Engelbrecht

playBegejstret minister: Frederikssundmotorvejen er et rigtig, rigtig godt projekt.

Lorryland

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere