Bandekonflikt breder sig ind i fængslerne

De seneste par uger har Kriminalforsorgen oplevet mindst fire voldelige overfald i de danske fængsler mellem tidligere allierede i bandekonflikten. Det fortæller sikkerhedschef Michael Gjørup til DR's P1 Dokumentar.

Kriminalforsorgen er derfor begyndt at flytte de stridende grupper væk fra hinanden. Netop for at undgå overfald i fængslerne, har bandemedlemmer fra de forskellige grupper på Nørrebro indtil nu siddet sammen - adskilt fra rockerne.
Fjendskab mellem tidligere allierede
Det er fængslede medlemmer af banderne fra Blågårds Plads og Mjølnerparken på Nørrebro i København, der ifølge DR's oplysninger har overfaldet hinanden.
Fjendskabet imellem de tidligere allierede i bandekonflikten, brød ud i lys lue torsdag 11. februar. Her blev to personer fra Mjølnerparken ramt af skud i Heimdalsgade på Nørrebro. De to personer, som politiet kort efter anholdte og fik varetægtsfængslet for drabsforsøg, var fra Blågårds Plads. Både i dagene op til skyderiet og i tiden efter har der været en række overfald i mellem medlemmer af Blågårds Plads banden og folk fra Mjølnerparken rundt om de i danske fængsler. Volden kulminerede med et livsfarligt overfald med stemmejern i Vridsløselille Statsfængsel 17. februar. Angrebet var formentlig hævn for et andet overfald tidligere på dagen i Vridsløselille. Inden da havde der været voldelige overfald mellem grupperne i Nyborgs Statsfængsel 13. februar og i Vestre Fængsel 31. januar. Kriminalforsorgen erkender dog, at der sagtens kan have været flere overfald, end de fire de har kendskab til. Bandemedlemmerne forsøger nemlig at afregne deres mellemværende, uden at fængselspersonalet opdager det. Ifølge sikkerhedschef Michael Gjørup har den nye front i bandekonflikten givet en meget ubehagelig og sprængfarlig stemning i de danske fængsler.
- De gentagende overfald gør nu, at vi må flytte de stridende parter. Indtil nu har de siddet på samme afdeling blandt andet i Statsfængslet i Vridsløselille. Men det er slut. Det er dog noget af en logistisk udfordring for os, når dem, der var venner i går, er fjender i dag, siger Michael Gjørup til DR.
Der sidder lige nu omkring 210 bandemedlemmer og rockere i de danske fængsler. Ifølge DR's oplysninger skal omkring 25-30 af dem nu flyttes.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Samfund

daginstitution

Københavnske forældre bør fritages for betaling til daginstitutioner, mener flertal

1600px_colourbox40805590.jpg

Helsingør er populær som aldrig før - og borgmesteren ved godt hvorfor

Børnehave genåbning

Endnu en kommune dropper forældrebetaling, hvis børnene holdes hjemme fra dagtilbud

Cecilia Lonning-Skovgaard

Corona rammer Københavns aktivering af banderelaterede ledige

Lorryland

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere