Ballade om forbrændingsanlæg i lys lue

Amagerforbrændingen truer Borgerrepræsentationen i København med at nedlægge sig selv, hvis det 3,9 milliarder kroner dyre Amager Bakke Forbrændingsanlæg ikke får en lånegaranti, skriver Ingeniørens Nyhedsbrev.

Får Amagerforbrænding ikke garantien, så vil bestyrelsen opløse sig selv som fælleskommunalt selskab, lyder det i et brev til samtlige medlemmer af Københavns Borgerrepræsentation op til torsdagens møde i Borgerrepræsentationen.
På mødet behandles en indstilling fra teknik- og miljøudvalget om at udsætte beslutningen om Amager Bakke og bede Amagerforbrændings bestyrelse komme med oplæg til et langt mindre anlæg.
Men det afviser Amagerforbrændings bestyrelse. Ud over Københavns Kommune er Hvidovre, Frederiksberg, Tårnby og Dragør interessenter i Amagerforbrænding. Københavns Kommunes repræsentant fra SF står dog ifølge Ingeniøren ikke bag indholdet i brevet.
Teknik- og Miljøudvalget afslog før jul at give en lånegaranti til et nyt forbrændingsanlæg med en meget omtalt skibakke tegnet af stjernearkitekten Bjarke Ingels til 3,9 milliarder kroner. Bag afslaget stod SF, Socialdemokratiet, Radikale og Enhedslisten.
I stedet ønsker kommunen en løsning, der også ser affald som en ressource og vil derfor kombinere et mindre anlæg med ny teknologi med fokus på genanvendelse.
Et nyt anlæg skal afløse Amagerforbrændings gamle anlæg, som skal have en ny miljøgodkendelse i 2015.
Bestyrelsen ønsker et anlæg med to ovne med en kapacitet hver på 35 ton i timen og en kapacitet på 560.000 ton affald årligt, fordi det giver den bedste forretning for selskabet.
Men Energistyrelsen har kun givet tilladelse til at brænde 440.000 ton affald af. Overkapaciteten vil Amagerforbrænding bruge til en fleksibel drift og vil anvende biomasse, hvis der er mangel på brændsel.
Kommunens teknik- og miljøforvaltning mener imidlertid, at så stort et anlæg binder kommunen op på forbrænding af affald i mange år fem og vil stå i vejen for udvikling af andre løsninger med bedre ressourceudnyttelse.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Samfund

Affaldssortering

playCorona giver ekstra affald i Storkøbenhavn: - Der er opstået en pulterkammereffekt i hjemmene

Bagsværd rostadion

Dødsstød til prestigeprojekt? Kommuner trækker stikket til nyt rostadion

Lynetteholmen ny tegning af Lynetteholm, som man forestiller sig, at den øen vil se ud under anlægsfasen.

playEkspert: Lynetteholm stormflodssikrer ikke København

20190208-171140-2-1920x1281we

playKøbenhavnsk V-borgmester kalder regeringens sommerpakke et plaster for hovedstaden

Lorryland

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere