Bærbar ultralydskanner skal redde liv

Et stort dansk teknologiprojekt til 150 millioner kroner skal nu føre til en revolution inden for ultralydskanning.

Hospitalernes ultralyd-udstyr skal nu udsættes for en revolution. Det skal blive bedre, billigere, mindre og bærbart. Det er målet i et nyt stort dansk projekt, der får støtte af Højteknologifonden.

En hurtig og bedre diagnose kan betyde forskellen mellem liv og død. Med det nye udstyr kan en sygeplejerske på akutmodtagelsen for eksempel se, om en patient har indre blødninger - og få den rette behandling sat i gang.

Bag projektet står blandt andet forskere ved Danmarks Tekniske Universitet samt virksomheden BK Medical. Også Rigshospitalet, Alexandra Instituttet samt virksomheden Meggitt er med.

- Vi vil gøre udstyret både avanceret, nemt at arbejde med og billigt, forklarer Jesper Manigoff, direktør i BK Medical.

Dagens udstyr fylder som et køleskab og kræver ekspertise at bruge. Det nye projekt, hvor der investeres næsten 150 millioner kroner over fem år, skal ændre på dette.

Projektet vil trække på it-udviklingen, hvor man i dag kan lave kraftige computerchips til lave priser. Denne teknik skal ind i de "måleapparater", som bruges ved ultralyd.

Samtidig vil man drage nytte af de kraftige grafikchips til computerspil - de kan give flotte billeder af ultralydmålinger. Billederne kan så ses på for eksempel en Ipad-agtig maskine.

Det nye udstyr skal give reelle billeder af for eksempel organer og i realtid, så læge og patient straks kan blive klar.

Udstyret skal gøres så billigt, at det kan være til engangsbrug - for eksempel sterilt udstyr, der skal ind i kroppen for at få særlige billeder.

I den dyre ende vil man udvikle udstyr, så eksperter kan se nye, avancerede ting - for eksempel hvordan blod flyder i flere retninger i patienten.

De nye skannere kan tage kampen op på nogle områder med ct-og mr-skannere. Ct-skannere har den bieffekt, at de udsender skadelige røntgenstråler. Og mr-skannere er meget dyre, ubehagelige for patienterne og lang tid om at få resultatet frem.

Højteknologifonden skyder 75 millioner kroner i projektet og uddeler i alt 304 millioner kroner i denne omgang.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik