Badegæster ramt af svømmekløe

Flere badegæster har fået svømmekløe efter at have været en tur i Esrum Sø, skriver Frederiksborg Amts Avis. Det skyldes en lille fladorm, en ikte, som er helt ufarlig for mennesker.

Ikten kan dog give en voldsom kløe, synlige røde knopper og være meget generende for børn, særligt hudfølsomme mennesker og
allergikere.
- Og er man stærkt generet af kløe efter badning anbefaler vi at kontakte en læge, siger skovfoged Ole Andersen fra Skov- og Naturstyrelsen i Nordsjælland.
Ikter er mikroskopiske larvestadier af fladorme, der lever som parasitter på vandsnegle og svømmefugle, oplyser Skov- og Naturstyrelsen. Larven dør, når den kommer i kontakt med menneskets immunsystem, men kan give anledning til irritation og betændelsesagtige tilstande i huden i op til flere uger. I sommeren 1997 og 2001 klagede en række borgere også over udslæt og røde knopper efter at have badet i Buresø. Fænomenet er velkendt i lande hvor badning i søer er mere almindelig end i Danmark, og det går under betegnelsen "swimmers itch" (svømmekløe).
Gode råd mod svømmekløe er at undgå for lange ophold på helt lavt vand, at tørre kroppen godt efter badning og lade være med at tiltrække ænder til badestedet ved at fodre dem.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik