Babyprodukter er fyldt med farlige kemikalier

Mange af de produkter, man kan købe til babyer og små børn, er mistænkt for at være hormonforstyrrende eller kræftfremkaldende.

Sutter, autostole og gulvpuslespil. Babyer og små børn er hele tiden i kontakt med produkter.

Men nu viser en ny undersøgelse fra Forbrugerrådet Tænk, at blandt 13 forskellige produktkategorier, med 327 produkter til babyer og små børn, er der i 22 procent af disse stoffer, som mistænkes for at være hormonforstyrrende eller kræftfremkaldende.

- Det er tankevækkende og skræmmende, at vi kan gennemgå så mange forskellige typer af produkter til babyer, og at der ikke er én eneste produktkategori, hvor forældre kan vide sig sikre for hormonkemi. Der er mange videnskabelige undersøgelser, der peger på, at disse stoffer har hormonforstyrrende effekter. Derfor bør de ikke findes i forbrugerprodukter - og da slet ikke i produkter til babyer, siger Anja Philip, formand for Forbrugerrådet Tænk.

Selv om Miljøstyrelsen allerede i 2009 anbefalede at mindske de mange kilder til hormonforstyrrende stoffer, som børn under to år bliver udsat for, er risikoen altså stadig til stede seks år senere.

Når babyer og små børn er særligt udsatte, skyldes det, at de ofte sutter på ting, tygger på dem - eller bare kommer dem i munden - hvormed de lettere optager stofferne i kroppen.

De hormonforstyrrende stoffer mistænkes for at være kræftfremkaldende, forringe mænds sædkvalitet og nedsætte kvinders evne til at få børn.

Forbrugerrådet Tænks formand opfordrer derfor efter folketingsvalget den kommende miljøminister til at indføre et nationalt forbud mod stofferne.

- Babyer skal ikke være deltagere i et kemi-eksperiment, hvor vi om nogle år risikerer at opdage, at der er gjort uoprettelig skade, fordi vi brugte en masse sundhedsskadelig kemi. Danske ministre i skiftende regeringer har presset på i EU for skrappere regler, men når der ikke sker noget, mener vi, at Danmark skal gå foran med et nationalt forbud, siger Anja Philip

Senest afslørede en meningsmåling i sidste måned, at 65,1 procent af vælgerne er 'enige i', at Danmark ikke bør afvente fælles EU-regler, mens andre 24,1 procent svarer, at de er 'overvejende enige'.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik