AstraZeneca-vaccinerede får andet stik med ny vaccine

150.000 vaccinerede med AstraZeneca vil få tilbudt en anden vaccine, når de skal have stik nummer to.

Siden Sundhedsstyrelsen for to dage siden besluttede at tage AstraZeneca-vaccinen ud af det danske vaccinationsprogram, har der været uklarhed om, hvad der skulle ske med de 150.000 personer, som allerede har fået første stik.

Torsdag afklarer Sundhedsstyrelsen i en pressemeddelelse, at de, der har fået første stik med AstraZeneca-vaccinen, vil blive tilbudt stik nummer to fra en anden vaccineproducent.

Folk vil blive tilbudt stik nummer to, cirka 12 uger efter at de fik første stik. Det er primært sundhedspersonale og ansatte i ældreplejen, der er vaccineret med AstraZeneca

- Vi har gennemgået dokumentation og de faglige anbefalinger fra andre lande, og på den baggrund finder vi, at det bedste tilbud er at tilbyde alle, der har modtaget ét stik med covid-19-vaccinen fra AstraZeneca at få andet stik med en såkaldt mRNA-vaccine, siger direktør Søren Brostrøm i pressemeddelelsen.

Stik nummer to kommer til at foregå med anden vaccine, der bruger mRNA-teknologi. I Danmark er to af disse vacciner godkendt - vaccinen fra Pfizer/BioNTech og den fra Moderna.

Disse vacciner indeholder små genetiske koder, der lærer kroppen at danne antistoffer, som beskytter mod coronavirusset.

quote Det med at blande vacciner har man også set i andre sammenhænge. Det er noget, man er nødt til at gøre nogle gange af mange forskellige grunde.

Søren Brostrøm, Direktør i Sundhedsstyrelsen.

Det er anderledes end for vaccinen fra AstraZeneca, som benytter såkaldt viral-vektor-teknologi.

Vaccinen er lavet af en modificeret version af et almindelig forkølelsesvirus fra chimpanser. Forkølelsesvirusset er ændret, så det ligner et coronavirus, men man bliver ikke syg af det. Virusset får kroppen til at danne antistoffer, så den vaccinerede er beskyttet mod coronavirus.

Ikke et eksperiment

Søren Brostrøm afviser, at der er tale om et medicinsk eksperiment.

- Det vil jeg ikke kalde det. Det er det ikke. Det med at blande vacciner har man også set i andre sammenhænge. Det er noget, man er nødt til at gøre nogle gange af mange forskellige grunde. For eksempel hvis en borger ikke kan tåle det første stik, eller hvis man løber tør for vacciner. Men det er selvfølgelig ikke noget, som vi har kæmpestore, videnskabelige studier af, siger han til Ritzau.

Sundhedsstyrelsen besluttede onsdag, at vaccinationsprogrammet mod COVID-19 i Danmark fortsætter uden vaccinen fra AstraZeneca. Baggrunden for det er, at der er en sandsynlig sammenhæng mellem vaccinen og sjældne, men alvorlige tilfælde af komplicerede blodpropper.

Fra uge 17 vil Danmark modtage mindst 270.000 doser af vaccinen fra Pfizer/BioNTech om ugen, og fra uge 22 til uge 26 vil Danmark modtage mellem 388.440 og 389.610 doser om ugen.

Desuden bliver personer, der fik aflyst deres første vaccination med AstraZeneca-vaccinen, indkaldt til et vaccinationsforløb med en anden vaccine.

De cirka 600 personer, der allerede har fået både 1. og 2. stik med COVID-19 vaccinen fra AstraZeneca, er færdigvaccinerede. De vil derfor ikke være en del af de ovennævnte ændringer.

Sundhedsstyrelsen sender i dag breve ud til de personer, der bliver berørt af beslutningen om at ændre på vaccinationsforløbet med AstraZeneca-vaccinen. Brevene er sendt dels til dem, der er blevet vaccineret med 1. stik med COVID-19 vaccinen fra AstraZeneca, samt til dem der var inviteret til at få et vaccinationsforløb med vaccinen, men ikke er begyndt på det. Brevene kommer via e-Boks, og det tager et par dage for dem at nå frem.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik