Astmatiker afviser alkometer-dom

For første gang herhjemme skal retten tage stilling til, om et bevisalkometer kan bruges til at fælde en mand for spirituskørsel. Det skriver Helsingør Dagblad.

Foto: TV2/Lorry

En mand fra Frederiksværk blev i begyndelsen af april i år sigtet for spirituskørsel, efter at politiets nye bevisalkometre havde fastslået, at han havde 0,63 milliliter alkohol svarende til en promille på 1,26, i blodet, mens han sad bag rattet i sin bil.

Men manden har nægtet at anerkende bevisalkometerets resultater.
Da han senere mødte i retten, fortalte han dommeren, at han indtog astmamedicin, og at bevisalkometeret havde forvekslet medikamentet med alkohol. 

Politiet og anklagemyndigheden skal bevise, at alkometerets resultater ikke har været påvirket af astmamedicinen, og det bliver dernæst op til retten at afgøre, om alkometeret kan bruges som endeligt bevismiddel i sagen.

Lignende sager har været prøvet talrige gange i Sverige, hvor bevisalkometret har været i brug i årevis, men det er første gang, en dansk domstol skal prøve en tiltale for spirituskørsel, som er baseret på de nye bevisalkometre.

Rettens afgørelse kan få indflydelse på, hvordan den fremtidige brug af apparatet i Danmark skal foregå.

Nordsjællands Politi har som den første politikredes i Danmark benyttet sig af bevisalkometre.

De blev taget i brug i 2009, men i forhold til de svenske krav på området er de danske krav til bevisalkometrenes følsomhed og præcision langt skrappere.

Den mistænkte skal blæse to gange i apparatet, som på baggrund af udåndingsluften kan afsløre, hvor store mængder alkohol han eller hun har i blodet. Målingerne er så præcise, at det ikke er nødvendigt at tage blodprøver på de mistænkte, før de fældes for spirituskørsel.   
     

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik