Ansatte tager amfetamin i arbejdstiden

Brugen af amfetamin har sneget sig ind på arbejdsmarkedet, viser en norsk undersøgelse fra Universitetet i Oslo.

Det er især i de ufaglærte jobs, selvstændige og ansatte i mindre og sårbare virksomheder inden for brancherne byggeri, transport og rengøring, skriver Fagbladet 3F.

Dette billede genkender misbrugsekspert og psykiater og overlæge i Stofrådgivningen, Henrik Rindom.

- Sådan er det også i Danmark i alle mulige arbejdsfunktioner. Det er både kokain og amfetamin, der bliver brugt. Amfetamin gør, at man bliver overmodig, tager større chancer og fejlbedømmer situationer. Man får en følelse af, at man kan gå på vandet. Det kan føre til store ulykker på f.eks. en byggeplads, siger Henrik Rindom.

Ifølge Willy Pedersen, der er professor ved Oslo Universitet og en af forskerne bag studiet, er fordelen for brugerne af amfetamin, at det er let at kombinere med arbejde og familieliv med minimal risiko for at blive opdaget.

- Alkohol lugter og reducerer evnen til at koncentrere sig, og cannabis kan have en hallucinerende virkning. Disse rusmidler er ikke lette at kombinere med hårdt arbejde. Amfetamin blev opfattet som et middel til at fungere bedre på jobbet pga. de energigivende virkninger, og at det nemt kan skjules, siger Willy Pedersen.

Arbejdsmiljøpolitisk konsulent i 3F, Palle Larsen, hører også med jævne mellemrum, at amfetamin er rykket ind på arbejdspladserne.

- Det er bekymrende, at det er nødvenligt for nogle ansatte at tage rusmidler for at klare sig igennem arbejdsdagen. Det er virksomhedens ansvar at hjælpe de ansatte, der er afhængige af rusmidler, ligesom man hjælper ansatte, der har et alkoholproblem, siger Palle Larsen.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Samfund

1600px_colourbox40805590.jpg

Helsingør er populær som aldrig før - og borgmesteren ved godt hvorfor

Børnehave genåbning

Endnu en kommune dropper forældrebetaling, hvis børnene holdes hjemme fra dagtilbud

Cecilia Lonning-Skovgaard

Corona rammer Københavns aktivering af banderelaterede ledige

20071024-220631-2-1920x1282we

playEt stykke dansk kulturarv fylder 100 år - men det går kun én vej

Lorryland

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere