Anmelderrost krimiforfatter: "Det behøver ikke være bestialsk"

Forfatter Anne Mette Kirk er klar med med sin anden krimi, LÅST, der følger politiassistent Marc Abildgaards arbejde. I stedet for en klassisk bogreception deler hun selv sin nye bog ud.

Vanvittige gerningsmænd, der skærer folk i små stykker, og maler med blod på væggene, finder man ikke i Anne Mette Kirks krimier.

Hun skriver ikke om den slags makabre forbrydelser, der rydder forsider. I stedet skildrer hun de forbrydelser, der sjældent fylder mere end et par linjer i politiets døgnrapporter.

quote Det behøver ikke være sensationelt, bestialsk og overdrevet, for det er stadig lige så livsomvæltende for de involverede

Anne Mette Kirk

Ikke desto mindre blev hendes debutroman rost til skyerne, og nu er hun klar med en opfølger.

Trafikuheld og voldtægt

Anne Mette Kirk debuterede med bogen KNUST, der tager udgangspunkt i et trafikdrab. Hendes nyeste krimi LÅST udkommer 22. januar, og her er afsættet en voldtægt.

Handlingen udspiller sig i København blandt en gruppe studerende.

Den 24-årige Clara bliver overfaldet og voldtaget efter en bytur, og det er politiassistent Marc Abildgaard, der står for opklaringen.

 - Det behøver ikke være sensationelt, bestialsk og overdrevet, for det er stadig lige så livsomvæltende for de involverede, siger Anne Mette Kirk.

Det betyder ikke, at bogen ikke er spændende. Forfatteren lover, at det er en spændingsroman, der også byder på et uventet twist i slutningen.

Ingen reception i corona-tiden

Som mange andre forfattere, der udgiver bøger i øjeblikket, har Anne Mette Kirk måtte vinke farvel til den bogreception, som man normalt holder i forbindelse med udgivelsen af en ny bog.

quote Hvis ikke den er relevant nu, hvornår så? Bogen handler jo netop om at navigere i en krise og genvinde fodfæstet, når alt skrider.

Anne Mette Kirk, forfatter

Hvad gør en forfatter så, når festen er aflyst, og alle boghandlere er lukket på grund af coronarestriktioner? Anne Mette Kirk overvejede at udskyde udgivelsen, men droppede det alligevel, fordi hun mener, at bogen giver mening lige nu.

- Hvis ikke den er relevant nu, hvornår så? Bogen handler jo netop om at navigere i en krise og genvinde fodfæstet, når alt skrider, siger Anne Mette Kirk.

I stedet hoppede hun i cykelsadlen og har cyklet København tyndt for at hænge bøger på folks dørhåndtag, hos dem der skulle have været med til bogreception.

De sociale medier har også været en hjælp, især Instagram har et stort fællesskab om litteraturen.

- Jeg ville gerne have været ude og møde læserne hos boghandlerne, men jeg føler ikke, at jeg udgiver i intetheden. Der er stadig noget. Det er bare noget andet, siger Anne Mette Kirk.

Hvad gør en forfatter i coronatid, når alle boghandlere er lukket? Anne Mette Kirk cykler rundt og hænger bøger på dørhandtag hos sit netværk.
Hvad gør en forfatter i coronatid, når alle boghandlere er lukket? Anne Mette Kirk cykler rundt og hænger bøger på dørhandtag hos sit netværk.
Foto: Privatfoto

Genkendelighed skaber empati

Med et udgangspunkt i hverdagsliv vil forfatteren kunne skabe empati for bogens personer.

 - Jeg tror, det giver en større medfølelse for karaktererne, hvis man som læser pludselig, tænker: Hov, det kunne lige så godt være mig eller mine børn - eller naboens børn, siger hun.

Det er meningen, at man skal føle for karaktererne, og det gøre man ikke på samme måde, hvis handlingen udspiller sig i en vanvittig seriemorders blodrus.

quote Vi skal huske på, hvor meget vi mennesker kan, hvis vi tilbyder hinanden hjælp eller en skulder at græde ud ved.

Anne Mette Kirk, forfatter

- Så tilbyder man læseren en distance til stoffet, og det bliver mere en form for underholdning, siger Anne Mette Kirk.

Et stik dybere

Anne Mette Kirk vil gerne have, at læserne skal blive rørt af bogen og føle med karaktererne, og at den bliver hængende lidt i læserens bevidsthed, som hun beskriver det.

- Jeg håber, den forpligter, hvis man kender nogen, der står i lort til halsen. Vi skal huske på, hvor meget vi mennesker kan, hvis vi tilbyder hinanden hjælp eller en skulder at græde ud ved, siger hun.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Oplev

EDL.00_00_48_01.Still001

playUltrapopulært bageri genopliver mælkesnitten

Wegmann (16x9 Format)(Til Web)

Museum køber hidtil dyreste maleri af glemt, kvindelig kunstner

fiskeørn

playFlot jubilæum: Nu er den første fiskeørn landet i reden i Gribskov

Autocamper i Nordhavn

playNy autocamper park i København skal tiltrække turister

Lorryland

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere