Anlægsprojekter i farezonen

Kommunerne risikerer at blive nødt til at udskyde en række anlægsprojekter som følge af den nye finanslovsaftale, skriver DAGBLADET Køge.

Kommunerne skal straffes på pengepungen, hvis de overskrider anlægsbudgetterne for 2008.
Det er oplægget i den nye finanslovsaftale, som har givet anledning til panderynker i mange kommuner. Straffen falder nemlig også for eventuelle projekter, som kommunerne ikke nåede sidste år og derfor har udskudt til i år.
Konsekvensen bliver færre nye børnehaver, færre midler til renoveringer af veje og udskydelsen af en lang række andre projekter - også selv om de er fuldt finansieret.
I Køge Kommune har man ifølge borgmester Marie Stærke (S) endnu ikke et overblik over, om finansloven får konsekvenser for kommunens anlægsprogram i år.
- Vi er i gang med at undersøge sagen nærmere, og jeg forventer en orientering om udsigterne i økonomiudvalget inden længe, siger borgmesteren.
Køge Kommunes anlægsbudget for 2008 indeholder blandt andet 33 millioner kroner til det flerårige arbejde på at renovere og udbygge Borup Skole, lige som der er sat knap ni millioner kroner af til oprettelse af flere vuggestue- og børnehavepladser.
Det er den samme melding, der kommer fra Solrød Kommune, hvor
økonomiudvalget diskuterer situationen på et møde efter påsken.
- Vi har endnu ikke opgjort overførslerne på anlægsbudgettet for
2007 og 2008, så vi kender ikke eventuelle konsekvenser, siger Niels Hörup (V), og fortæller at Solrød Kommune har et bruttoanlægsbudget for 2008 på 128 millioner kroner, der er meget afhængigt af jordsalgsindtægter i kommunen. I Faxe Kommune har borgmester René Tuekær (Å) heller ikke pt. overblik over, om der er anlægsprojekter, som må udskydes, hvis regeringen regner overførte midler fra 2007 med i 2008 budgettets samlede anlægssum.
- Jeg mener, det er en indblanding fra regeringen i noget som vi i al beskedenhed godt kan finde ud af at styre selv. Det er endnu et eksempel på, at regeringen indskrænker kommunernes selvstyre. I øvrigt ligger vores anlægsplaner meget tæt op ad det, regeringen selv har ønsket i valgkampen. Nemlig investeringer i folkeskolen og daginstitutioner. Den form for investeringer fylder langt over halvdelen af vores anlægsplan, siger René Tuekær.
Faxe Kommune overførte cirka 19 millioner kroner fra anlægsbudgettet 2007 til 2008.
I Stevns Kommune karakteriserer borgmester Poul Arne Nielsen (V) situationen som hel urimelig.
- Vi har f.eks. overført det meste af anlægssummen til en stor daginstitution fra 2007 til i år, hvilket vil give alvorlige konsekvenser, hvis Lars Løkke Rasmussen fortsat står stejlt. Jeg forventer dog en vis opblødning, inden der indgås nye aftaler mellem KL og Regeringen i juni. Det kan måske være i form af en aftale om et flereårigt forløb for anlægsbudgetternes vedkommende, siger Stevns-borgmesteren.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Samfund

John Schmidt Andersen

Før ville ingen investere i Vinge – nu står kommune med flere tilbud på hånden

40_percent

playSverige åbner grænsen for skilsmissebørn med ledsager

rungsted havn

Medarbejder sendt hjem efter sag om svindel i Rungsted Havn

opholdsforbud på christiania

Christiania lukker sig selv med hegn efter opholdsforbud

Lorryland

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere