To anholdt for kæmpetyveri fra Rigsarkivet

To mænd er mistænkt for gennem en årrække at stå bag systematisk tyveri af historisk materiale fra Rigsarkivet

Foto: TV2/Lorry

To mænd er anholdt og mistænkt for at have stjålet store mængder historiske dokumenter og materiale om Anden Verdenskrig fra Rigsarkivet. Tyveriet kan have fundet sted i helt op til 10 år, skriver Berlingske.

- Baseret på materialets omfang er det vores vurdering, at det har været organiseret tyveri, som er foregået systematisk over en årrække, siger vicepolitikommissær ved Københavns Politi Tomas Juhl til avisen.

Han tilføjer, at der er tale om "unik og uerstattelig kulturarv".

Sagen blev 3. oktober overdraget til Københavns Politi, da en embedsmand gjorde Rigsarkivet opmærksom på tyveriet. Siden har sagen indtil nu været holdt hemmelig, for at materialet ikke skulle gå tabt.

De to mænds adresser blev ransaget onsdag, og her blev der fundet bunkevis af historisk materiale.

De stjålne dokumenter er blandt andet politirapporter, retsakter, desertørsager og personlige ejendele, der er forsvundet lidt efter lidt fra arkiverne. Ifølge Berlingske handler materialet primært om danske nazister, der kæmpede på tysk side under krigen.

Hos Rigsarkivet er rigsarkivar Asbjørn Hellum "virkelig vred" over tyveriet.

- Ud fra antallet af stjålne dokumenter kan tyveriet have stået på i helt op til 10 år. Der må have været tale om et professionelt udført stykke arbejde, og materialet må være fjernet fra læsesalsområdet i små portioner over meget lang tid.

- Der må stå tålmodige folk bag, som har en rimelig viden om, hvordan vi arbejder på Rigsarkivet, siger han til Berlingske.

De to mistænkte har relationer til nynazistiske miljøer og rockerkredse, og den ene er i forvejen godt kendt af politiet.

De to mænd bliver fremstillet for grundlovsforhør torsdag med henblik på varetægtsfængsling.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik