Andelslejligheder stiger igen

Efter et usædvanligt barsk 2009 begynder de hårdt prøvede andelsbolighavere nu så småt at kunne skimte et lille lys for enden af tunnelen.

I Region Hovedstaden, der også rummer det største antal andelsboliger, er andelsboligerne ved at vinde en smule af det tabte tilbage. Det skriver Søndagsavisen.
»Vi kan se, at der lige pludselig er kommet en lille pil op. Hvor en toværelses andelsbolig blev solgt for typisk 500.000 kroner sidste år - ved en boligafgift på 3.000 kroner, så lyder meldingen fra mæglerne, at den nu ofte indbringer 600.000 kroner«, siger Niels H. Carstensen, kommunikationschef i home.
I følge Niels H. Carstensen skyldes det især to forhold.
»Det skyldes dels, at mæglerne i hovedstadsregionen begynder at mangle ejerlejligheder på hylden og dels, at andelsboligerne er faldet væsentligt mere i pris det sidste år end ejerlejligheder«.
Der findes ikke nogen officiel statistik over salgspriser på andelslejligheder. Men i følge homes egne tal faldt den gennemsnitlige pris på andelsbeviser med hele 23,5 procent fra 2008 til 2009 i Region Hovedstaden.
Til sammenligning faldt den gennemsnitlige salgspris for ejerlejligheder i den samme periode kun med 6,3 procent. Ja faktisk steg den i de sidste tre måneder af 2009 med 3,3 procent.
»Det betyder alt i alt, at flere og flere begynder at vende blikket mod andelslejligheder«, siger Niels H. Carstensen.
Han lægger da heller ikke skjul på, at den øgede interesse for andelslejligheder har reddet mange ejendomsmæglere gennem de trange tider.
Hvor ejendomsmæglerne for bare få år siden aldrig så skyggen af en andelslejlighed, udgjorde de hele 40 procent af de lejligheder, som homes mæglere solgte i januar i København og på Frederiksberg.
»Vores salg af andelslejligheder er steget med 238 procent fra 2008 til 2009. Der er ikke mange, der ved, at der faktisk er flere andelslejligheder i København end ejerlejligheder. Før blev de solgt gennem en venteliste i foreningen eller en seddel i det lokale supermarked. Men med krisen er det pludseligt blevet et synligt marked«, siger Niels H. Carstensen.
For andelssælgerne er det imidlertid ikke en gevinst. En undersøgelse fra Andelsboligforeningernes Fællesrepræsentation viser, at mæglerne tager op til 80.000 kroner for at sælge en andelslejlighed.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Samfund

Svampeceremoni

Ulovlige svampetrip samler folk i fællesterapi

25_seconds

playDroner skal søge efter utætte fjernvarmerør om natten

Akvædukt ved Veluwemeer

playUsædvanlig akvædukt kan redde Margretheholm Havn

Borger med handicap

Datter til hjerneskadede Lars: Kommunen mangler empati og logik

Lorryland

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere