Andelsboliger på vej op i pris

Prisen på andelsboliger er på vej op, skriver Søndagsavisen.  Det er først og fremmest i København og hovedstadsområdet, at priserne igen er begyndt at stige, men også på landsplan steg den gennemsnitlige salgspris med knap to procent fra tredje til fjerde kvartal 2010.

Det viser en helt ny opgørelse fra Boligsiden.dk.

Ifølge Birgit Daetz, kommunikationschef hos Boligsiden.dk, er den nye opgørelse blot den første i en lang række, der skal holde interesserede orienteret om udviklingen på andelsboligmarkedet.

For mens købere og sælgere længe har været ved at drukne i opgørelser over priserne på huse og ejerlejligheder, har der ikke hidtil eksisteret tilsvarende på andelsboligområdet.

Det skyldes blandt andet, at andelsboliger tidligere typisk blev solgt via en venteliste, og fordi der ikke sker nogen offentlig registrering af handelspriser på andelslejligheder.

Men nu er Boligsiden.dk parat med en regelmæssig opgørelse, der bygger på indberetninger fra landets ejendomsmæglere.

»Vi har fulgt markedet et stykke tid, og vi kan se, at med de omkring 5.000 andelslejligheder, der i øjeblikket er til salg via en ejendomsmægler, er der tilstrækkeligt med data til at vurdere markedet,« siger Birgit Daetz.

Ifølge den nye opgørelse kostede en andel i København i gennemsnit 838.000 kroner i fjerde kvartal 2010. Det er en stigning på fire procent i forhold til de forudgående tre måneder og 7,6 procent mere end for ét år siden. Også i Københavns omegn steg prisen i fjerde kvartal.

Af de knap 5.000 andelsboliger, der i øjeblikket er til salg via ejendomsmæglere, ligger lidt over halvdelen i København og omegn.
Opgørelsen viser også, at andelsboliger med en liggetid på landsplan på 114 dage bliver solgt langt hurtigere end ejerlejligheder, der i gennemsnit er til salg i 219 dage.

Ejendomsmægler Mogens Brask, indehaver af Home Nørrebro og Home Nordvest,  sælger både andelsboliger og ejerlejligheder. Også han oplever et boom for andelsboligerne.

»Der er en del købere, som er tiltrukket af de lavere købspriser på andelsboliger, idet køberne mange gange har en del eller hele købesummen med sig. Herefter kan køberne lettere forholde sig til en 'fast' månedlig boligafgift, som ikke er sammensat af alle mulige forskellige beløb,« siger Mogens Brask.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Samfund

daginstitution

Københavnske forældre bør fritages for betaling til daginstitutioner, mener flertal

1600px_colourbox40805590.jpg

Helsingør er populær som aldrig før - og borgmesteren ved godt hvorfor

Børnehave genåbning

Endnu en kommune dropper forældrebetaling, hvis børnene holdes hjemme fra dagtilbud

Cecilia Lonning-Skovgaard

Corona rammer Københavns aktivering af banderelaterede ledige

Lorryland

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere