Aftale på plads: Fra på mandag kan vi smile til hinanden - læs hele aftalen her

Efter langvarige forhandlinger har folketingets partier indgået en aftale, der gør op med størstedelen af de restriktioner, vi har levet under så længe.

På mandag sker det. Kravet om mundbind i offentlige rum forsvinder. Og kun hvis du skal med offentlig transport og ikke har en siddeplads, skal du have mundbind på. Det stod klart tidligt torsdag morgen, da et flertal af Folketingets partier kunne meddele, at de efter en lang nats forhandlinger nu havde en aftale på plads om  lempelse af de benhårde restriktioner, vi så længe har levet under.

Og det er ikke kun mundbindskravet, der fjernes. Allerede fra fredag kan restauranter og værtshuse holde længere åbent, og fra 1. juli hæves det indendørs forsamlingsforbud markant.

Sådan lempes restriktionerne

Og mens mange af os formentlig ser frem til ikke at skulle bruge mundbind, så er der helt sikkert også glæde i café- og restaurationsverdenen. 

Onsdag talte TV 2 Lorry med økonomichef Kennet Wienecke fra restaurantgruppen Madklubben. De driver 22 forskellige restauranter i København, og han håbede på en lempelse af restriktionerne både af hensyn til økonomien og til personalet.

- Det er dem, der skal håndhæve restriktionerne, og det stiller dem i trælse situationer. Så vi vil allerhelst af med kravet om at lukke klokken 22, for i vores forretning lever vi af at kunne drive vores borde rundt mere end en gang om dagen, forklarede han.

Og et andet sted - hos restauranten Mielcke & Hurtigkarl - efterlyste ejer Jakob Mielcke en lempelse af forsamlingsforbuddet. For restauranten driver i Det Kongelige Danske Haveselskabs lokale Brøndsalen en virksomhed, der lægger tag til mange større bryllupper. Og de er blevet udskudt gang på gang. Fra 1. juli må der nu være 250 gæster i bygningen.

- Vi har flyttet bryllupper både to og tre gange, fordi reglerne hele tiden ændrer sig. Og når folk planlægger et bryllup, så vil de gerne vide, hvordan det afvikles. Det kan jeg godt forstå. Hvis nogen skal holde bryllup til september, og de ikke allerede nu ved noget om, hvordan det ser ud, så begynder panikken at brede sig, fortalte Jakob Mielcke, da vi spurgte til, hvor restriktionerne har gjort mest ondt.

Nu kan han og kollegerne i branchen se frem til længere åbningstider - og flere gæster i samme lokale.

Det er alle partier i Folketinget - minus Nye Borgerlige, der har valgt at stå uden for forhandlingerne - og Kristendemokraterne, der først fik plads i Folketinget efter indgåelse af den oprindelige genåbningsplan, som står bag nattens aftale.