Ældre kræver kultur­oplevelser

Roskilde Kommune burde styrke kulturtilbuddene for de ældre mennesker på de kommunale plejehjem. Sådan siger 84-årige Birger Grøsfjeld, som er medlem af Bruger- Og Pårørenderådet på Bernadottegården i Roskilde, til DAGBLADET Roskilde.

- Vi har opdaget, at når vi laver noget, så liver folk i den grad op. Vi har hyret bakkesangerinder engang, og det var sådan tre piger i deres flotte kostumer. De var helt oppe på mærkerne og lavede sjov og ballade. De gamle livede helt op, jeg har aldrig set noget lignende. De gamle mænd begyndte at småflirte med pigerne, fortæller Birger Grøsfjeld.
I dag er de ældre på Bernadottegården nødt til at skaffe pengene til kultur gennem private midler blandt andet fra Frihedsfonden, der er tæt forbundet med Bernadottegården på grund af centerets mange gamle modstandsfolk. Men det er ifølge socialformidler og
demenskonsulent i Ældre Sagen Kirsten Dyrborg ikke bare et spørgsmål om at underholde de ældre.
- Mange af de ældres lidelser er psykisk betonede. De kommer af kedsomhed og af ikke at have noget fornuftigt at foretage sig, siger hun. Derfor så hun gerne, at landets kommuner tog initiativ til at styrke de kulturelle tilbud til de ældre.
Formanden for Roskilde Kommunes kulturudvalg, Evan Lynnerup (V), er enig i, at kulturel støtte til de ældre kan spare penge andre steder i samfundet.
- Jeg har den holdning, at mange af de aktiviteter, vi kan lave for de ældre, er med til at holde dem væk fra sygehuse og andre ting, som kos­ter endnu mere. Så jeg har ikke noget imod at sætte
nogle penge af til området. Men så skal vi have en mere konkret snak om, hvordan det er, vi skal fordele det her, eller få det sat i værk. Jeg er åben over for det, siger han.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Samfund

Cecilia Lonning-Skovgaard

Corona rammer Københavns aktivering af banderelaterede ledige

20071024-220631-2-1920x1282we

playEt stykke dansk kulturarv fylder 100 år - men det går kun én vej

25_seconds

playHus Forbi deler tusindvis af handsker og skiundertøj ud til hjemløse

John Schmidt Andersen

Før ville ingen investere i Vinge – nu står kommune med flere tilbud på hånden

Lorryland

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere