Ældre får hjælp til at klare sig selv

Det er bedre at blive trænet op til selv at tage opvasken og hente avisen, end at få hjemmehjælperen til at gøre det. Det har været filosofien på ældreområdet i Gribskov Kommune i Nordsjælland siden efteråret sidste år, skriver Frederiksborg Amts Avis, lørdag.

I alt 143 borgere med hjemmepleje har sagt ja til et forløb, hvor de inddrages i de daglige gøremål og den personlige pleje. Målet er, at de til sidst selv kan klare det på egen hånd, for eksempel med et hjælpemiddel. Og 57 procent af borgerne er nået så langt, at de i dag kan klare sig selv fuldtud.

Det er både godt for borgernes selvstændighed og værdighed samt kommunens pengekasse, fortæller sundhedschef i Gribskov Kommune, Mette Bierbaum.

- Vi ved, at det er med til at bevare borgernes livskvalitet, og det gør, at de kan beholde deres uafhængighed. Og så ligger der samtidig kroner i det for kommunen, siger hun.

Man har dog endnu ikke overblik over den præcise størrelse af den økonomiske gevinst.

Også Egedal Kommune er opmærksom på, at det er godt for både borgerne og kommunekassen at forebygge. Lederen af Sundhedstjenesten Nina Rasch oplyser, at kommunen gennem det seneste år har arbejdet systematisk på at øge kvaliteten i de forebyggende hjemmebesøg til ældre over 75 år med blandt andet en screening af borgernes fysiske formåen og tilbud om træning, hvis den er på retur. Hun forventer, at det vil give endnu færre hoftebrud og lårbensbrud i Egedal Kommune, der i forvejen er den kommune ud af 29, der har det laveste antal indlæggelser af borgere over 65 år med knoglebrud.

81-årige Erik Fisker fra Smørum er en af de ældre, som har glæde af tilbuddet om forebyggende træning.

- Jeg troede for halvandet år siden, at det var plejehjem, men så kom jeg til genoptræning og begyndte at få kræfterne igen, fortæller han.
Hver gang Egedal Kommuner undgår, at en borger indlægges med hoftebrud eller lårbensbrud er der en umiddelbar besparelse på 14.000 kroner.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Samfund

Ulla ved rampe_SpOs_H

playInstitut for Menneskerettigheder: København blandt de dårligste i Europa

Cityringen

playBeboere plages af støj fra metroen – nu skal der sættes ind med tre tiltag

Sirene

playÅrlig sirenetest kommer stadig bag på danskerne

8119f607-2e68-4d66-8b94-cdbbbc03312e

playNyt supersygehus bliver forsinket med et halvt år

Lorryland

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere