Ældre får elektronisk butler

Med en kort kommando til den talestyrede kammertjener på computeren bliver gardinerne trukket for, lyset slukket eller døren åbnet.

Foto: TV2/Lorry

Ny inspirationsbolig viser, hvordan ældre kan blive selvhjulpne med velfærdsteknologi. Det skriver Frederiksborg Amts Avis.

Med en kort kommando til den talestyrede kammertjener på computeren bliver gardinerne trukket for, lyset slukket eller døren åbnet. Computeren bliver tiltalt »kammertjener« og svarer ved at tale til sin »herre«. Computeren er installeret i Rudersal Kommunes nye inspirationsbolig, hvor man kan komme på besøg og se, hvor mange muligheder velfærdsteknologi giver for, at ældre kan klare sig selv længere i deres eget hjem.

- Inspirationsboligen kan være med til at afmystificere nogle ting.

- Hvis man har en angst for teknologi og robotter, kan man komme her og se, at det i virkeligheden er ret enkelt, siger formand for Social- og Sundhedsudvalget i Rudersdal, Birgitte Schjerning Povlsen (K).

Boligen myldrer med smarte påfund, som virker som et kig ind i fremtiden, men er samtidig lavet, så det ligner et almindeligt hjem.

Nogle hjælpemidler er højt specialiserede, som det fjernstyrede klædeskab, der selv kan tage tøjet frem eller køkkenskabet, der kan sænkes, så kørestolsbrugere kan nå den øverste hylde, mens andre ting kan købes i Silvan.

Men Birgitte Schjerning Povlsen understreger, at teknologien ikke må føre til større isolation af de ældre.

- Det er ting, der gør, at vi kan spare nogle resurser, så de varme hænder kan bruges til noget andet. Men jeg vil nødig se hver enkelt borger sidde for sig selv alene med det her, siger hun.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik