Æbleavler Frank Nielsen står midt i sin æblelund på Kromosegaard ved Humlebæk, da TV 2 Lorry fanger ham på telefonen.
Han er i gang med at tilse sine økologiske æbler af sorten discovery.
- Jeg står faktisk med et par stykker i hånden lige nu. De er simpelthen så fine og hele i skrællen, og jeg vil faktisk påstå, at de er rødere end nogensinde før, siger han.
Frank Nielsen har svært ved at skjule sin begejstring. Alt tyder på, at 2018 bliver det bedste år for æbleavlere længe.
Vi høster dobbelt så mange æbler som normalt
- Vi høster dobbelt så mange æbler som normalt. Og primært kan vi mærke det på høstens kvalitet, forklarer han.
Den samme oplevelse har de på Østergaard Frugtplantage og Mosteri i Jægerspris.
- Vi kan næsten ikke få armene ned. Vores æbler er blevet sindssygt flotte, de er store, og jeg har slet ikke noget dårligt at sige. Man kan slet ikke sammenligne det med sidste år, som var et katastrofeår. I år er de bare så fine. I dag har jeg gået og plukket, og jeg er helt målløs, siger Joan Hemming Hansen, der er overhoved i familiegården.
Varmt vejr har givet ideelle forhold
Det kan de især takke vejrguderne for. En varm og tør sommer er nemlig guf for æbletræer, hvis rødder stikker dybt i jorden. Her kan de hente masser af vand, mens andre træer og planter med kortere rødder har lidt i sommertørken.
- Og så har det tørre vejr også betydet, at der ikke har været basis for skimmelvækst eller andre sygdomme på træerne, siger Frank Nielsen fra Kromosegaard.
En våd, men mild vinter kan også have haft indflydelse, forklarer æbleavleren.
Den gode æblehøst kommer dog ikke uden malurt i bægret på plantagen Østergaard.
- Vores pæretræer har til gengæld lidt noget så forfærdeligt. Deres blade er blevet helt sorte, forklarer Joan Hemming Hansen.
Forventer rekordomsætning
På fredag åbner Østergaard op for indlevering af æbler fra privatpersoner, der ønsker at få dem lavet til most. Her forventer man, at de gunstige æbleforhold vil give dem ekstra travlt.
Vi kan næsten ikke få armene ned
- Vi går nærmest og er bange for, at vi bliver lagt ned. Jeg tror, vi får et sindssygt travlt år og helt ind i januar, siger Joan Hemming Hansen.
Hun forventer, at privatpersonernes most vil komme til at smage sødere i år end tidligere år, fordi solskinsvejret har modnet æblerne.
I Humlebæk forventer Frank Nielsen også, at de får ekstra travlt på Kromosegaard. For ham er æbleavleriet et bijob. Han leverer æbler til Årstidernes leveringsservice, mens han også sælger til lokale restauranter.
- Jeg kæmper faktisk med at finde endnu flere aftagere, fordi vi har så god en høst i år. Vi dyrker ikke æbler med formålet at tjene mange penge. Normalt er indtægten på omkring 60.000 kroner. I år tør jeg håbe, at bliver omkring 100.000 kroner, siger Frank Nielsen fra sin æblelund.
Jeg kæmper faktisk med at finde endnu flere aftagere, fordi vi har så god en høst i år
Sæsonen for danske æble strækker sig normalt fra august og frem til næste år. Derfor er det endnu lidt tidligt at spå om, om forbrugerne i supermarkeder og hos grønthandlere vil kunne mærke den gode høst i form af billigere priser på æblerne.
Men én ting bør dog være sikkert, mener Frank Nielsen: Vi vil kunne smage forskel.
- Min prognose er helt klart, at æblerne bliver sødere end nogensinde før.