Årets fyrværkeriskader opgjort: Flest uheld med raketter i hovedstaden

En kortlægning fra landets sygehuse viser, at raketter var årsag til flest uheld med fyrværkeri ved årsskiftet. Region Sjælland topper med flest skader pr. indbygger.

I dagene op til nytårsdag og -aften 2019 blev brugen af fyrværkeri for privatpersoner voldsomt debatteret efter en række uheldige episoer på Nørrebro, hvor en gruppe unge affyrede antændte bomberør mod tilfældige mennesker på gaden.

Men den store debat afholdte alligevel ikke alle fra at affyre det forsat lovlige krudt ved overgangen til år 2020.

Overgangen til et nyt årti blev fejret med krudt som sædvanligt.

En ny opgørelse viser desværre, at i alt 228 personer på landsplan kom til skade med fyrværkeri i dagene 31. december 2019 og 1. januar 2020 - til trods for, at kun 26 af uheldene skete med ulovligt fyrværkeri.

I Region Hovedstaden kom i alt 74 personer til skade, hvoraf størstedelen skete på baggrund af uheld med raketter. Hele 26 skadestilfælde stammer således fra uheld med raketter i hovedstaden.

Tallene kommer fra en netop færdiggjort klarlægning over alle uheldene ved overgangen til det nye årti.

Opgørelsen er foretaget af Ulykkes Analyse Gruppen, der hører under Ortopædkirurgisk Afdeling på Odense Universitetshospital og som igen i år har fået til opgave at samle alle registrerede uheld fra hele landet i én samlet rapport.

Flest skader pr. indbygger i Region Sjælland

Til trods for, at Region Hovedstaden tæller flest indbyggere af landets i at fem forskellige regioner, så er det i Region Sjælland, at borgerne er blevet hårdest ramt af fyrværkeriskader til nytårsfesten.

I Hovedstaden er 47 borgere kommet til skade pr. millioner indbygger, mens tallet i Region Sjælland ligger på 50 borgere pr. millioner indbygger, hvilket er det højeste i landet.

 

I alt 27 personer kom på landsplan alvorligt til skade, hvoraf ni af skaderne skete for børn og unge under 18 år - niveauet er dermed stort set på samme niveau, som sidste år.

Kun ca tre af ti mænd og kvinder benyttede beskyttelsesbriller. Blandt de alvorlige skader er raketter, batterier, bomberør og romerlys ansvarlige for 20 af de 27 skader, mens ulovligt fyrværkeri kun har givet to alvorlige skader.

- Selvom der fortsat er mange skader, og niveauet er som sidste år, så er det glædeligt, at antallet af alvorlige skader falder for tredje år i træk. Raketter er også i år ansvarlige for en tredjedel af skaderne. Fyrværkeriskaderne skete i 80 % af tilfældene for mænd, lyder det i en pressemeddelelse fra overlæge Søren Larsen og overlæge & professor Jens Lauritsen, der står bag rapporten.

Fra rapporten lyder det, at man skal være opmærksom på, at fyrværkeri er farligt og kan medføre voldsomme funktionstab og varige mèn.

Husk derfor rådene:

Undgå ulovligt fyrværkeri, brug sikkerhedsbriller (uanset om man er den der tænder tænder eller er tilskuer), antænd fyrværkeri korrekt, overhold sikkerhedsafstanden og følg instruktionerne på fyrværkeriet.

Du kan dykke yderligere ned i tallene og læse den samlede rapport på linket her.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

112

person anholdt

Én person anholdt ved demonstration i København

Hærværk overvågningsbilleder Kagefryd Helsingør 112 politi

Politi efterlyser gerningsmand bag politisk motiveret hærværk mod kagebutik

Efterlyst mand

23-årig mand anholdt og sigtet for voldtægt i Nordsjælland

Indsats ved Buresø

Stort samarbejde skal sikre nye brandbiler til Nordsjælland

Lorryland

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere