Årets fyrværkeriskader opgjort: Flest uheld med raketter i hovedstaden

En kortlægning fra landets sygehuse viser, at raketter var årsag til flest uheld med fyrværkeri ved årsskiftet. Region Sjælland topper med flest skader pr. indbygger.

Region Hovedstadens Akutberedskab advarede i forgårs mod at samle fyrværkeri op med hænderne, når man ryddede op efter nytårsfesten. Foto: Kim Haugaard/Midtjyske Medier/Ritzau Scanpix

I dagene op til nytårsdag og -aften 2019 blev brugen af fyrværkeri for privatpersoner voldsomt debatteret efter en række uheldige episoer på Nørrebro, hvor en gruppe unge affyrede antændte bomberør mod tilfældige mennesker på gaden.

Men den store debat afholdte alligevel ikke alle fra at affyre det forsat lovlige krudt ved overgangen til år 2020.

Læs også Politiet efterlyser gerningsmænd efter fyrværkeri-affyring i Nordsjælland

Overgangen til et nyt årti blev fejret med krudt som sædvanligt.

En ny opgørelse viser desværre, at i alt 228 personer på landsplan kom til skade med fyrværkeri i dagene 31. december 2019 og 1. januar 2020 - til trods for, at kun 26 af uheldene skete med ulovligt fyrværkeri.

I Region Hovedstaden kom i alt 74 personer til skade, hvoraf størstedelen skete på baggrund af uheld med raketter. Hele 26 skadestilfælde stammer således fra uheld med raketter i hovedstaden.

Tallene kommer fra en netop færdiggjort klarlægning over alle uheldene ved overgangen til det nye årti.

Læs også Akutberedskab advarer: Fyrværkeri sprængte i hænderne på folk under oprydning

Opgørelsen er foretaget af Ulykkes Analyse Gruppen, der hører under Ortopædkirurgisk Afdeling på Odense Universitetshospital og som igen i år har fået til opgave at samle alle registrerede uheld fra hele landet i én samlet rapport.

Flest skader pr. indbygger i Region Sjælland

Til trods for, at Region Hovedstaden tæller flest indbyggere af landets i at fem forskellige regioner, så er det i Region Sjælland, at borgerne er blevet hårdest ramt af fyrværkeriskader til nytårsfesten.

I Hovedstaden er 47 borgere kommet til skade pr. millioner indbygger, mens tallet i Region Sjælland ligger på 50 borgere pr. millioner indbygger, hvilket er det højeste i landet.

 

Hovedstaden (1.8 mio borgere)

 

- Total antal i alt: 74

- Antal pr mio indbyggere: 47

 

- Total Småt (stjernekaster, bordbomber m./u.lunte, knaldperler, hundeprop): 4

- Heksehyl: 2

- Jordsol, sol, fontæne: 2

- Romerlys, bomber: 11

- Batteri: 9​​​​​

- Raket: 26

 

- Ulovligt: 8

- Andet: 8

- Uoplyst: 4

 

Sjælland (0.8 mio borgere)

 

- Total antal i alt: 40

- Antal pr mio indbyggere: 50

 

- Total Småt (stjernekaster, bordbomber m./u.lunte, knaldperler, hundeprop): 4

- Heksehyl: 2

- Jordsol, sol, fontæne: 4

- Romerlys, bomber: 8

- Batteri: 8

- Raket: 9

 

- Ulovligt: 4

- Andet: 0

- Uoplyst: 1

I alt 27 personer kom på landsplan alvorligt til skade, hvoraf ni af skaderne skete for børn og unge under 18 år - niveauet er dermed stort set på samme niveau, som sidste år.

Kun ca tre af ti mænd og kvinder benyttede beskyttelsesbriller. Blandt de alvorlige skader er raketter, batterier, bomberør og romerlys ansvarlige for 20 af de 27 skader, mens ulovligt fyrværkeri kun har givet to alvorlige skader.

- Selvom der fortsat er mange skader, og niveauet er som sidste år, så er det glædeligt, at antallet af alvorlige skader falder for tredje år i træk. Raketter er også i år ansvarlige for en tredjedel af skaderne. Fyrværkeriskaderne skete i 80 % af tilfældene for mænd, lyder det i en pressemeddelelse fra overlæge Søren Larsen og overlæge & professor Jens Lauritsen, der står bag rapporten.

Læs også Travl nytårsaften for brandfolk: Angrebet med fyrværkeri 17 gange

Fra rapporten lyder det, at man skal være opmærksom på, at fyrværkeri er farligt og kan medføre voldsomme funktionstab og varige mèn.

Husk derfor rådene:

Undgå ulovligt fyrværkeri, brug sikkerhedsbriller (uanset om man er den der tænder tænder eller er tilskuer), antænd fyrværkeri korrekt, overhold sikkerhedsafstanden og følg instruktionerne på fyrværkeriet.

Du kan dykke yderligere ned i tallene og læse den samlede rapport på linket her.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik