Årets første sommerdag? Mandag byder på sol, varme og skyfri himmel

TV 2 Vejret og DMI spår lunt vejr i denne uge, hvor temperaturen mandag nogle steder kan komme over 25 grader.

Der bliver rig mulighed for at nyde solen 2. pinsedag, hvor temperaturen kan komme op og ramme 25 grader og dermed give årets første sommerdag. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Sol fra en skyfri himmel og ingen nævneværdig vind.

Det har danskerne i udsigt på årets første sommerdag kalendermæssigt, der måske også bliver årets første sommerdag vejrmæssigt.

Det vurderer Danmarks Meteorologiske Institut, DMI, og TV 2 Vejret.

- I dag får vi masser af sol og ikke særlig meget vind og temperaturer op mellem 20 og 25 grader, siger vagthavende meteorolog ved DMI, Jesper Eriksen, til Ritzau.

Læs også Populært søbad sætter næsen op efter snarlig åbning

Inden for meteoroligske termer er en sommerdag, når termometeret overstiger 25 grader.

- Det bliver tæt på en rigtig sommerdag temperaturmæssigt. Og hvis vi ikke får den i dag, så tror jeg, at vi får den i morgen, siger DMI-meteorologen.

Forventede temperaturer 2. pinsedag. Lokalt kan temperaturen nå over 25 grader, og give os årets første sommerdag. Foto: TV 2 Vejret

Søndag var årets varmeste

I hovedstadsområdet er der gode chancer for høje temperaturer, lyder det fra TV 2 Vejret.

Søndag var årets hidtil varmeste, hvor dagens højeste temperatur blev målt på Frederikberg, hvor termometeret viste 23,5 grader.

Den måling ventes dog at blive overgået i dag, 2. pinsedag.

- Det er sandsynligt, at temperaturen flere steder i Jylland og over dele af Sjælland kan stige til 24 grader.

- Derudover er det muligt, at temperaturen lokalt kan stige til over 25 grader, hvilket kan gøre 2. pinsedag til årets første sommerdag - på samme dato, hvor kalendersommeren starter, vurderer TV 2 Vejrets meteorolog, Sebastian Pelt.

Relativt sen sommerdag

Skulle årets første sommerdag indtræffe en af de kommende dage, så er det lidt senere end normalt.

Gennemsnitsdatoen for første sommerdag - målt over de seneste 30 år - er 23. maj, mens gennemsnittet for den 147-årige periode, hvor der er målt temperatur i Danmark, er 22. maj, skriver TV 2 Vejret.

Sidste år fik vi årets første sommerdag 2. juni, mens vi i 2018 oplevede den første sommerdag så tidligt som 19. april, hvilket gjorde det til den tidligste sommerdag i 54 år.

Til gengæld er det også usædvanligt, at vi har måttet vente så relativt længe på bare at se termometret nå 23 grader som i år. Sidst, vi måtte vente ligeså lang tid, var i 1983.Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik