A4: Kommuner skiller sig ud med kulturpenge

Det var en stor dag på rådhuset i Helsingør, da sundbyen blev omtalt i New York Times.

Den hæderkronede amerikanske avis kårede tidligere på måneden Helsingør som en af 52 byer i hele verden, man bør besøge i 2014, navnlig på grund af byens nye attraktion Museet for Søfart, der er en del af satsningen Kulturhavn Kronborg.

Gennem flere år har Helsingør været blandt de kommuner, der bruger allerflest kroner på kultur per indbygger. Og i år topper kommunen listen med et budget på knap 1.700 kroner per indbygger til blandt andet folkebiblioteker, museer og musikarrangementer. Det skriver Ugebrevet A4.

Et par hundrede kilometer vestpå i den østjyske kommune Hedensted budgetter man med kun 447 kroner per indbygger til blandt andet biblioteker, museer og den lokale musikskole.

»Der er ekstremt store forskelle på, hvor mange penge kommunerne bruger på kultur. Der er selvfølgelig også forskelle, når det kommer til skat og skoler, men på kulturområdet er ekstremerne de mest markante. Her må man sige, at det kommunale selvstyre virker,« siger Roger Buch, kommunalforsker på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole.

I Helsingør er den nytiltrådte borgmester, Benedikte Kiær (K) glad for omtalen i New York Times.

»Det er rigtigt, at vi poster mange penge i kulturen, og det vejer også tungt i budgettet. Men nu bringer det os på verdenskortet, og det er guld værd,« siger Benedikte Kiær.

Landets 98 kommuner planlægger i år at bruge cirka 5,2 milliarder kroner på kulturen.

Ugebrevet A4s rundringning til en række borgmestre tegner et klart billede af, at mange kommuner håber, at deres respektive kultursatsninger kan lokke nye skatteborgere til.

Den melding lyder fra nordsjællandske Gribskov Kommune, hvor den nytiltrådte Venstre-borgmester, Kim Valentin, ser kulturen som et vigtigt kommunalt område.

»I nogle kommuner kan man med rette sige, at kultur er en privat opgave. Men ikke hos os. Vi har en struktur, der gør, at vi har brug for flere oplevelser for vores borgere, og de skal komme fra kulturbudgettet.

Hvis vi skruer ned for kulturbudgettet, svarer det til at skrue ned for blusset i vores lille samfund,« siger Valentin, der vil øge kommunens kulturbudget over de kommende år.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Kultur

De Ukendte Danmarksmestre - Pinball

playDanmarksmester i pinball sigter efter at blive verdens bedste

Header sådan så din by ud for 100 år siden

Sådan så din by ud for 100 år siden – se den vilde forandring til i dag

borgring køge vikingeborg

playVerdensarv i Køge? Danmark vil have unikke vikingeborge med på liste

def_thumb,50_percent

playOplev i weekenden: Skoven er den perfekte legeplads - her er to gode lege i det fri

Lorryland

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere