80-årigt ægtepar: Vi er stavnsbundet af mulig motorvej

80-årige Connie og Jørgen Petersen vil gerne flytte i noget mindre, men deres store hus er usælgeligt, fordi Frederikssundsmotorvejen om flere år sandsynligvis kommer til at løbe forbi.

Connie og Jørgen Petersen fra Veksø har meget svært ved at forstå den situation, de er havnet i.

- Vi kan ikke blive her. Vi kan ikke være her. Jeg synes, det er utroligt urimeligt. Vi har passet vores ting i den tid, vi har levet her. Og så havde jeg ikke ventet, at man kom ud i det her, siger Jørgen Holm Petersen.

De seneste 37 år har ægteparret boet på Falkærgård i Egedal Kommune. En 15 hektar stor landejendom med hestepension. 

quote - Vi har det ikke godt. Vi havde jo håbet, at vi havde siddet i et lille hus oppe i byen - i den tid, vi har tilbage. Men det er ikke sikkert, vi når det. Vi er stavnsbundet.

Jørgen Holm Petersen, Ejer Falkærgård

Men planerne om en kommende Frederikssundsmotorvej har efterladt dem i en situation, hvor de har svært ved at få solgt ejendommen og indfri drømmene om fremtiden.

- Vi har det ikke godt. Vi havde jo håbet, at vi havde siddet i et lille hus oppe i byen - i den tid, vi har tilbage. Men det er ikke sikkert, vi når det. Vi er stavnsbundet, siger Jørgen Holm Petersen.

Selvom der er planlagt en motorvej tæt forbi deres hus, så kan de ikke få deres hus eksproprieret eller få kompentation for det voldsomme værditab der er på huset på grund af planerne om motorvejen.

I videoen kan du møde ægteparret Petersen og se hvor store konsekvenser ventetiden og usikkerheden har for dem.  

Ældre ægtepar kan ikke sælge deres gård - motorvejen kommer

Hver gang ægteparret har haft en mulig køber til ejendommen er interessen gået fløjten, når de er blevet bekendt med de fortsat uafklarede motorvejsplaner.

Og i følge VKST Ejendomsmægler, som har specialiseret sig i salg af landejendomme bliver det endog meget svært at afhænde ejendommen til noget, der bare minder om markedsværdien for en lignende ejendom.

- Det er den der usikkerhed for, hvad der skal ske på ejendommen. Man ved, der kommer et eller andet, men man ved ikke, hvornår det kommer. Man ved ikke hvad, der kommer, og man ved ikke, hvad det har af betydning for ejendommen. Og man ved ikke hvad alternativet er. De (Vejdirektoratet, red.) snakker om, at man kan få noget andet jord i stedet for det areal, der går fra. Men man ved jo ikke, hvor det ligger henne, og hvad det er for et areal. Så som situationen er nu, er det svært at finde en køber til ejendommen, siger Pia Nielsen, DME og ejendomsmægler hos VKST Ejendomsmægler.

Kortet viser, hvordan afkørslen til den kommende motorvej engang kommer til at løbe ganske tæt ved ægteparret Connie og Jørgen Petersens bolig
Kortet viser, hvordan afkørslen til den kommende motorvej engang kommer til at løbe ganske tæt ved ægteparret Connie og Jørgen Petersens bolig

Selv om finansieringen af den kommende Frederikssundsmotorvej endnu ikke er på plads ligger den overordnede linieføring mere eller mindre klar. Og det ligger fast, at motorvejsprojektet snupper mere end 1/3 af ægteparrets i alt femten hektar. 

- Vi har jo ikke knoklet her i 37 år for at forære tingene væk. Det synes jeg ikke er rimeligt, siger Jørgen Holm Petersen, som undrer sig dybt over, at myndighederne for længst har eksproprieret to af naboejendommene.