500 dragter skal redde københavnske brandmænd fra kræft

Det skal være helt slut med, at københavnske brandmænd kører hjem til stationen i en branddragt dækket med kræftfremkaldende sod.

Det skriver Avisen.dk.

Brandmænd skal altid kunne skifte til rene branddragter, når de har været i ildebrand. Det mener de københavnske politikere, der netop har afsat 4,5 millioner kroner til 500 nye branddragter og to transportable omklædningsrum, hvor brandmændene kan skifte branddragt og bade efter brandslukning.

"Først og fremmest handler det om at undgå spredning af farlige partikler og minimere påvirkningen af de sundhedsskadelige partikler, der gør folk syge," siger Søren Sass, stabschef i Københavns Brandvæsen, til Avisen.dk.

Partikler fra røg og sod er sundhedsskadelige og kan forårsage kræft hos brandmænd.

Derfor er det vigtigt, at brandfolk hele tiden har rene dragter, så de undgår at komme i nærkontakt med de farlige partikler.

Der er også risiko for, at brandfolk spreder sodpartikler og andet snavs til biler og brandstationer, hvis de ikke skifter de beskidte dragter med det samme. Det så man efter asbestbranden på Frihedsmuseet i København i foråret.

Derfor er de københavnske brandmænd også tilfredse med det nye initiativ.

"Vi har samarbejdet om det her i lang tid. Det er superpositivt, at vi nu får mulighed for at adskille rent og urent," siger Thomas Brücker, fællestillidsmand for de FOA-organiserede brandfolk i København, til Avisen.dk.

I Brancheudvalget for brand og redning, der laver regler for sikkert brandmandsarbejde, roser konsulent Finn Olsen den københavnske løsning.

"Det er et meget fornuftigt udgangspunkt, de har taget. Jeg håber, at det kommer til at brede sig til de øvrige dele af beredskaberne. Vi ved, at der sidder mange sundhedsskadelige ting i dragterne efter en brand," siger Finn Olsen til Avisen.dk.

Efter det seneste års afsløringer af kræftrisikoen for brandmand har mange brandvæsener skærpet sikkerhedsreglerne. En kortlægning blandt flere end halvdelen af landets brandvæsener viser, at de fleste beredskaber nu har gjort noget for at forebygge mod forurening.

Det kan være krav om at skifte dragt efter brand eller, at man skal tage en overtræksdragt på, når man kører hjem.

"Det er virkelig noget, kræftdiskussionen har sat i gang. Men man står stadig og er i vildrede omkring, hvad der skal foregå på længere sigt," siger Finn Olsen.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik