44.000 boliger har ikke adgang til bad: Her bor der flest klatvaskere

Adgang til en bruser regnes af de fleste som en selvfølge i nutidens boliger. Alligevel har over 44.000 danske boliger ikke adgang til bad. Her kan du se, hvordan det ser ud i din kommune.

Titusindvis af danskere har ikke adgang til bad i boligen. Foto: Kristian Djurhuus / Ritzau Scanpix

Nyrenoverede badeværelser er i høj kurs hos de fleste, der er på jagt efter et sted at bo. Men overraskende nok bor en del af befolkningen stadig i boliger uden mulighed for andet end en hurtig klatvask ved håndvasken.

Ifølge tal fra Danmarks Statistik var der i 2018 hele 44.512 beboede boliger i landets kommuner uden adgang til bad.

Kommunerne i TV 2 Lorrys sendeområdet tegner sig for over halvdelen af alle boligerne uden bad – hele 24.443 styks.

Flest klatvaskere i hovedstaden

Ser man nærmere på, hvor der er flest boliger uden adgang til bad, indtager København ikke overraskende et markant førsteplads med i alt 15.624 boliger.

Men også på det mere mondæne Frederiksberg er antallet af boliger uden adgang til bad relativt stor.

Jeg troede faktisk ikke, at det var så udbredt

Jesper Hufeldt, ejendomsmægler

Med 2604 boliger indtager Frederiksberg således en klar andenplads på landsplan, og faktisk er der flere frederikbergensiske boliger uden adgang til bad, end der tilsammen er i Aarhus og Aalborg, hvor antallet er henholdsvis 1.250 og 1.117 boliger.       

Det tal kommer bag på Jesper Hufeldt, der er ejendomsmægler og indehaver af Nybolig Jesper Hufeldt på Frederiksberg.

2604 boliger på Frederiksberg har ikke adgang til bad. Foto: Sigrid Nygaard - Ritzau Scanpix

– Jeg troede faktisk ikke, at det var så udbredt. Men mit helt klare indtryk er, at det er i udlejningsejendomme, at badefaciliteterne kan mangle, siger han. 

Ifølge Jesper Hufeldt har flere af de ældre udlejningsejendomme været i de samme hænder gennem en lang årrække, og her har udlejeren så ikke prioriteret at få etableret badeværelser.

- Med den store lejlighedsmangel, der er, er det nok ikke noget problem at leje lejligheder ud alligevel, og måske nogle studerende endda synes, det er en fordel, fordi huslejen så er billigere, siger han. 

Forsvinder gradvist

Ifølge Jesper Hufeldt kommer boligerne uden bad til at forsvinde gradvist, efterhånden som de bliver solgt.

– Jeg er helt sikker på, at vi ikke ser det her i fremtiden. Så snart en etageejendom uden badeværelser bliver overtaget af en ny investor, bliver badeværelser noget af det første, der bliver på, siger han.

Bor man i en ejerbolig uden bad, råder ejendomsmægleren til, at man etablerer badeværelse i boligen, inden man sætter den til salg.

– Hvis ikke man vil risikere at skulle give et stort prisnedslag på sin bolig, vil jeg anbefale, at man investerer i et badeværelse. Det kan føles som en stor udgift, men det kan i sidste ende have afgørende betydning for salget af din bolig – og den pris, du kan tage for den, siger han.Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik