3F: Voldsdømt byggeboss forbyder fagforening

En entreprenør, der løser bygge opgaver i Storkøbenhavn, er dømt for vold sine medarbejdere, nu er det kommet frem at han også forbyder sine ansatte at være i fagforening.

Den dansk-polske entreprenør Marcin Bojko er berygtet for at tæske og true sine medarbejdere, samtidig forbyder den berygtede entreprenør de ansatte i sit byggefirma at være medlem af en fagforening. Det skriver 3F.

Det afslører en kontrakt fra Marcin Bojkos firma '60909045 Renovering', som Fagbladet 3F er i besiddelse af. Af kontrakten fremgår det også, at timelønnen er på 100 kroner.

Marcin Bojko blev fyret fra det danske entreprenørfirma Renovea, efter han blev dømt for grov vold mod to af hans medarbejdere. Siden har han stiftet sit eget firma, der løser byggeopgaver i Storkøbenhavn.

 

Palle Bisgaard er næstformand i 3F's byggegruppe. Han er rystet over forbuddet. Og mener det er klart brud på den danske foreningsfrihed.

- Det er ekstremt groft det her, for han skriver det sort på hvidt. Men vi ved, at det er virkeligheden i rigtig mange udenlandske firmaer, og mange danske firmaer med udenlandske ansatte, siger Palle Bisgaard til Fagbladet 3F og tilføjer:

- Når vi har talt med folk, fortæller de, at de bliver fyret, hvis arbejdsgiveren mistænker, at de er medlem af en fagforening.

Han frygter for de danske arbejdsvilkår i fremtiden.

- Sagen her viser, hvor slemt det kan gå, hvis vi ikke får stoppet social dumping. Derfor er det vigtigt at få organiseret folk og sørget for, at virksomhederne indgår danske overenskomster.

Direktør og ejer Marcin Bojko står ved sit forbud.

 

- Jeg har lavet de regler i mit firma, så hvis man vil arbejde i mit firma, må man følge de regler, siger han til Fagbladet 3F og tilføjer:

 

- De folk har en fri vilje, de behøver ikke at arbejde for mig. De bestemmer selv. Men jeg vil ikke have, at de er medlem af en fagforening, når de arbejder for mig.

Spørgsmål: Det er mod loven at forbyde folk at være med i en fagforening. Hvorfor skriver du det i din kontrakt?

- Jeg vidste ikke, at det er imod loven at forbyde folk at være med i en fagforening. Hvis det er imod loven, vil jeg selvfølgelig lave kontrakten om.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Samfund

byggeplads

playNu vil kommune give bøder, hvis chefer afsløres i snyd med løn

20190712-103314-4-1920x1280we.jpg

playSocial vicevært skal skabe fred og hjælpe udsatte på omstridt plads

Afbrænding af Lars Løkke dukke

Enhedslisten-borgmester deltog i afbrænding af Lars Løkke-dukke

Dita Kaudzite

Tabte mobil i sø under frieri – virkede stadig efter to måneder i vandet

Lorryland

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere