350 danskere syge af salat

Mere end 350 danskere har fået roskilde-syge af sandwich med fransk Lollo Bionda-salat fyldt med farlige bakterier fra menneskelig afføring.

Salathoveder solgt i SuperBest, Føtex og serveret i kantiner i hele Storkøbenhavn i januar har sendt mere end 350 danskere i sengen med alvorlig diarre og roskildesyge.
De mange danskere er blevet syge af Lollo Blonda-salat, der er importeret fra Frankrig, og som nu har vist sig at være fyldt med sygdomsfremkaldende bakterier og virus. Det skriver bt.dk
- Det er en ganske alvorlig og ulækker sag. Nogle af bakterierne findes kun i menneskelig afføring. Det er højst sandsynligt kloaker, der er oversvømmet i Frankrig, hvor vandet er endt på markerne og salaten. Så bakterierne er jo så løbet ud over salaten og har nu gjort hundrede af danskere syge, siger Morten Lisby, der koordinerer sygdomssager ved Fødevareregion Øst til bt.dk.
Han sammenligner sagen med de polske hindbær, der gjorde mere end 1.000 danskere syge for nogle år siden og kostede ni liv og de thailanske babymajs, der sendte flere hundrede danskere i sengen i 2007.
Salaten er hovedsageligt solgt og spist i perioden 13-18. januar ved smørrebrødsforretninger i Storkøbenhavn, men er også solgt i mindre omfang som salathoveder i supermarkedskæder som SuperBest og Netto. Salaten blev trukket tilbage fra butikkerne 22. januar.
- De 350 er jo kun et absolut minimum, da mange jo ikke bliver undersøgt hos en læge, når de bare har problemer med maven. Vi har faktisk laven en tilbagetrækning hos Fødevarestyrelsen for halvanden uge siden - men har man stadig lidt af netop denne franske salat, så skal man smide det ud, siger Morten Lisby til bt.dk
Salaten har i øvrigt vist sig at indeholde en stribe andre farlige bakterier oven i roskildesyge. Herunder både kolibakterier, stafylokokker og Etec-bakterier.
- Etec-bakterien er ret sjælden i Danmark. Det er ikke bakterier du kan dø af, hvis du ikke er meget syg i forvejen. Men du kan godt blive ganske syg nogle dage, siger seniorforsker Steen Ethelberg fra Statens Serum Institut til bt.dk

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik