350 danskere syge af salat

Mere end 350 danskere har fået roskilde-syge af sandwich med fransk Lollo Bionda-salat fyldt med farlige bakterier fra menneskelig afføring.

Salathoveder solgt i SuperBest, Føtex og serveret i kantiner i hele Storkøbenhavn i januar har sendt mere end 350 danskere i sengen med alvorlig diarre og roskildesyge.
De mange danskere er blevet syge af Lollo Blonda-salat, der er importeret fra Frankrig, og som nu har vist sig at være fyldt med sygdomsfremkaldende bakterier og virus. Det skriver bt.dk
- Det er en ganske alvorlig og ulækker sag. Nogle af bakterierne findes kun i menneskelig afføring. Det er højst sandsynligt kloaker, der er oversvømmet i Frankrig, hvor vandet er endt på markerne og salaten. Så bakterierne er jo så løbet ud over salaten og har nu gjort hundrede af danskere syge, siger Morten Lisby, der koordinerer sygdomssager ved Fødevareregion Øst til bt.dk.
Han sammenligner sagen med de polske hindbær, der gjorde mere end 1.000 danskere syge for nogle år siden og kostede ni liv og de thailanske babymajs, der sendte flere hundrede danskere i sengen i 2007.
Salaten er hovedsageligt solgt og spist i perioden 13-18. januar ved smørrebrødsforretninger i Storkøbenhavn, men er også solgt i mindre omfang som salathoveder i supermarkedskæder som SuperBest og Netto. Salaten blev trukket tilbage fra butikkerne 22. januar.
- De 350 er jo kun et absolut minimum, da mange jo ikke bliver undersøgt hos en læge, når de bare har problemer med maven. Vi har faktisk laven en tilbagetrækning hos Fødevarestyrelsen for halvanden uge siden - men har man stadig lidt af netop denne franske salat, så skal man smide det ud, siger Morten Lisby til bt.dk
Salaten har i øvrigt vist sig at indeholde en stribe andre farlige bakterier oven i roskildesyge. Herunder både kolibakterier, stafylokokker og Etec-bakterier.
- Etec-bakterien er ret sjælden i Danmark. Det er ikke bakterier du kan dø af, hvis du ikke er meget syg i forvejen. Men du kan godt blive ganske syg nogle dage, siger seniorforsker Steen Ethelberg fra Statens Serum Institut til bt.dk

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Samfund

Dita Kaudzite

Tabte mobil i sø under frieri – virkede stadig efter to måneder i vandet

Skomager Helsingør

playSkomager meldt til politiet: ”De kunne bare have spurgt mig, om jeg må holde åbent”

daginstitution

Københavnske forældre bør fritages for betaling til daginstitutioner, mener flertal

1600px_colourbox40805590.jpg

Helsingør er populær som aldrig før - og borgmesteren ved godt hvorfor

Lorryland

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere