3.000 har chattet med en præst - og det behøver ikke handle om gud

For et år siden åbnede folkekirken en chat, hvor man kunne lette hjertet for en præst. Et år efter viser det sig, at tjenesten har været populær.

"Du taler nu med præsten. Hvad kan jeg hjælpe med?"

I en tid, hvor der ikke ligefrem er bugnende kirker, kan det måske overraske, at et online tilbud, hvor man kan chatte med en præst, er populært.

quote Mange skriver, at det er første gang, de har haft kontakt til en præst. "Kan man virkelig snakke sådan med en præst", skriver de.

Pernille Hornum, præst og leder af Sjælesorg på nettet

Det hele blev skudt i gang for et år siden i Vor Frue Kirke i København, hvor den første chat blev vist på storskærm. Dengang sagde biskoppen i Københavns Stift, Peter Skov-Jakobsen, at der var særligt brug for en chat med en præst i Hovedstaden, hvor mange ikke er tæt tilknyttet til en præst.

- Vi er mange mennesker, og vi er mange mennesker, der løber forbi hinanden, så vi har brug for den her yderligere mulighed. Men jeg håber også, at der kan gøre et spring, fra den verden, hvor man chatter, til en verden, hvor man tør at gå hen til en nabo eller banke på hos præsten, sagde han. 

Det behøver ikke at handle om gud

Et år efter er tallene gjort op - og 2.706 mennesker skrevet til og chattet med en præst. Og det er leder af "Sjælesorg på nettet", præsten Pernille Hornum, godt tilfreds med.

Hvad er sjælesorg på nettet?

- Der er ret mange, der har benyttet sig af tjenesten. For det siger noget om, at der er mange måske ensomme mennesker, der har behov for bogen at dele sine tanker og bekymringer med, siger hun.

- Det behøver ikke kun at handle om tro og tvivl. De helt unge skriver om kærestesorger og hemmelige forelskelser, mens de ældre skriver om eksempelvis utroskab. Man behøver ikke kun at tale med en præst, hvis det handler om gud. Det er for alle, siger Pernille Hornum.

Sådan så det ud, da Sjælesorg på nettet åbnede for et år siden.

Overgreb, mobning og præstationsangst er også blandt emnerne, som folk gerne vil chatte med en præst om. (I bunden af artiklen kan du se et fiktivt eksempel på en chatsamtale)

I 2017 troede halvdelen af danskerne ikke på gud, viste en Megafon-undersøgelse lavet af Politiken og TV 2. 

At gå ad samme vej

Pernille Hornum tror, at tjenesten er så populær, fordi man kan chatte om alt. Mange andre chattjenester har bestemte kriterier for, hvad man kan chatte om - eksempelvis ensomhed eller overgreb. 

Og så er præster gode at tale med.

- Præster er vant til at lytte. I teologi kalder man det "at medvandre" - altså man går et stykke af vejen med et andet menneske. På en chat, hvor man ikke kan se, at vi lytter, må man spørge aktivt ind, siger hun og tilføjer:

- Men vi er ikke eksperter på alle områder, og derfor henviser vi til andre, hvis vores kompetencer slipper op. Vi henviser eksempelvis til Livslinjen, hvis det er alvorligt, eller også sender vi folk videre til vores lokale præster, så de kan få en snak ansigt til ansigt.

Her kan du se en kampagnevideo fra Sjælesorg på nettet

Chat fører til samtaler i den virkelige verden.

Den københavnske biskops ønske om, at en chat kan åbne op til at tale sammen i virkeligheden, har vist sig at holde stik, fortæller Pernille Hornum. 

- Mange skriver, at det er første gang, de har haft kontakt til en præst. "Kan man virkelig snakke sådan med en præst", skriver de, og så vil de gerne gøre det ansigt til ansigt. Jeg tror, at chatten gør, at man får et mindre fremmedgjort forhold til kirken. Dørtrinnet i kirken sænkes lidt, siger Pernille Hornum.

Du kan chatte med en præst på denne hjemmeside

Sådan kan en chat med en præst se ud:

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Kultur

De Ukendte Danmarksmestre - Pinball

playDanmarksmester i pinball sigter efter at blive verdens bedste

borgring køge vikingeborg

playVerdensarv i Køge? Danmark vil have unikke vikingeborge med på liste

def_thumb,50_percent

playOplev i weekenden: Skoven er den perfekte legeplads - her er to gode lege i det fri

Vandværket

Restaurant-festival lægger stilen om - tilbyder kun gourmetmad som takeaway

Lorryland

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere