240 borgere kan få besøg af politiet - vil have en "bekymringssamtale"

Et nyt forsøg skal nedbringe antallet af narko- og spiritusrelaterede trafikulykker.

På fem år har 61 borgere i Nordsjællands politikreds mistet livet eller er kommet alvorligt til skade i trafikulykker, hvor en eller flere parter var påvirkede af spiritus eller narko.

Derfor sætter politikredsen nu ind med et nyt projekt, hvor hjemmebesøg fra politiet og en samtale skal få folk, der flere gange har været sigtet for narko- eller spirituskørsel, til at søge behandling.

- Vi håber på, at besøget og samtalen kan være lige præcis dét, som får borgeren til at indse, at vedkommende har brug for at ændre adfærd eller hjælp til at komme ud af et misbrug, som kan være årsag til, at borgeren eller andre kommer alvorligt til skade i trafikken.

Det siger vicepolitiinspektør Brian Stybe Grayston, som er leder for Forebyggelses- og Nærhedscenteret i Nordsjællands Politi, i en pressemeddelelse.

Det er formålet, at forsøget skal nedbringe antallet af narko- og spiritusrelaterede trafikulykker.

Projektet retter sig mod borgere, som enten mindst én gang inden for tre måneder samt mindst to gange yderligere inden for de seneste fem år er blevet sigtet for narko- eller spirituskørsel.

Men også personer, hvor politiet i øvrigt har kendskab til, at der kan være tale om narko- eller alkoholmisbrug, kan få besøg.

Besøg og samtale

I følge Nordsjællands Politi er det omkring 240 borgere, der tilhører gruppen, som kan se frem til et besøg fra politiet og en såkaldt bekymringssamtale om den pågældendes misbrug og de konsekvenser, det har, at være narko- eller spirituspåvirket i trafikken.

Under samtalen kan borgeren, hvis vedkommende ønsker det, bliver henvist til kommunens misbrugskonsulent.

Egentlig er fremgangsmåden med bekymringssamtaler slet ikke ny.

Nordsjællands Politi bruger nemlig allerede bekymringssamtaler i deres arbejde, men tidligere har målgruppen være begrænset til unge og deres forældre, hvis politiet mener, at den unge er på vej ind i kriminalitet eller forskellige former for misbrug.

- Det er vores erfaring, at sådan nogle samtaler ofte kan virke forebyggende og lede den pågældende tilbage på rette spor, siger Brian Stybe Grayston.

- Derfor håber vi at opnå samme effekt i projektet her, også selvom målgruppen aldersmæssigt er en anden. Det er dog helt frivilligt for den enkelte borger at tale med os.

Fakta om ”Forebyggelse imod alkohol i trafikken”

Projektet ”Forebyggelse imod alkohol i trafikken” retter sig, som navnet siger, i første mod spirituskørsel og er et samarbejde mellem Rådet for Sikker Trafik, Center for Rusmiddelforskning, Trygfonden, flere politikredse samt en række kommuner.


I Nordsjællands politikreds er projektet imidlertid udvidet til også at omfatte narkokørsel. Nordsjællands Politi samarbejder om projektet med Frederikssund, Gribskov, Halsnæs, Helsingør og Hillerød kommuner. Projektet varer til slutningen af 2022, hvorefter det skal evalueres.


Kilde: Nordsjællands Politi

_




Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik