22-årig advarer: "Jeg grinede af corona – tre dage efter blev jeg indlagt"

I over to uger var 22-årige Erman Kitir indlagt på intensiv på Sjællands Universitetshospital med coronavirus. Lægerne ledte forgæves efter en forklaring.

At coronavirus kan være farlig for ældre og kronisk syge, kommer næppe bag på nogen.

Men vi skal alle sammen tage sygdommen alvorligt.

Sådan lyder appellen fra 22-årige Erman Kitir fra Karlslunde. En ung mand, der på egen krop har mærket coronaens værste side.

- Sygdommen rammer folk forskelligt, og der er ingen der ved, hvordan den vil ramme dem selv. Ikke engang for min værste fjende vil jeg have, at de skal gå igennem det, jeg har været igennem, siger Erman Kitir lettere stakåndet fra sin stue på Sjællands Universitetshospital i Køge.

Her har han været indlagt i tæt på en måned med den coronavirus, der ramte ham ved juletid. 

Selvom den 22-årige lagerarbejder har fulgt retningslinjerne for værnemidler, erkender han, at han ikke tidligere havde den samme respekt for sygdommen, som han har fået nu.

quote Min storebror blev også testet positiv. Han lå bare to dage derhjemme med hovedpine – jeg har ligget næsten en måned på hospitalet.

Erman Kitir, corona-patient

- Da jeg fandt ud af,  at jeg var testet positiv, grinede jeg bare af det. Tre dage efter blev jeg indlagt på hospitalet.

- Min storebror blev også testet positiv. Han lå bare to dage derhjemme med hovedpine – jeg har ligget næsten en måned på hospitalet. Så man ved ikke, hvordan det rammer, forklarer Erman Kitir.

Fra han første gang blev indlagt på hospitalet i Roskilde den 25. december, blev hans tilstand hurtigt forværret. Natten til den 26. december måtte han overflyttes til intensivafdelingen i Køge, hvor han lå i over 14 dage.

Erman Kitir er ellers i god fysisk form, og i sin fritid dyrker han kickboksning. Så hvordan en coronavirus skulle ende med at sende ham til tælling, forstår han stadig ikke.

- Jeg ryger ikke. Jeg drikker ikke alkohol. Så det er bare et kæmpe uheld, jeg er blevet ramt så hårdt.

Det lange hospitalsophold har tæret på kræfterne hos Erman Kitir, der har tabt sig over 16 kilo under sit sygdomsforløb.
Det lange hospitalsophold har tæret på kræfterne hos Erman Kitir, der har tabt sig over 16 kilo under sit sygdomsforløb.

Yngste corona-patient på intensiv

På Sjællands Universitetshospital gjorde Erman Kitirs sygdomsforløb indtryk på lægerne. For med sine bare 22 år er han den hidtil yngste patient med coronavirus på hospitalets intensivafdeling.

- Han har været lige på vippen til at skulle i respirator. Alene det at han har ligget på intensiv i 14 dage siger alt om, hvor syg han har været, siger Ulf Gøttrup Pedersen, overlæge på Sjællands Universitetshospital.

quote Det er en ung mand, som i øvrigt er fuldstændig sund og rask. Veltrænet og ingen kroniske sygdomme.

Ulf Gøttrup Pedersen, overlæge, Sjællands Universitetshospital

På landsplan har der ifølge Statens Serum Institut i skrivende stund kun været 34 coronapatienter under 30 år indlagt på intensiv, siden sygdommen kom hertil i foråret. Mens langt størstedelen af intensivpatienter har været over 50 år.

Lægerne har derfor undersøgt Erman Kitir på alle leder og kanter, men ikke fundet nogen forklaring på, hvorfor coronaen skulle slå netop ham så hårdt.

- Det er en ung mand, som i øvrigt er fuldstændig sund og rask. Veltrænet og ingen kroniske sygdomme eller noget andet, der kan forklare, hvorfor et ungt menneske skal blive så hårdt ramt, som han er blevet, siger overlæge Ulf Gøttrup Pedersen.

Langt størstedelen af de coronapatienter der har været indlagt på intensiv er over 50 år.
Langt størstedelen af de coronapatienter der har været indlagt på intensiv er over 50 år.

Forløbet på intensiv sled ikke kun fysisk på Erman Kitir. Også mentalt satte det tydelige spor, da TV 2 Lorry besøgte ham under indlæggelsen på afdelingen.

- Det er ikke særlig sjovt. Jeg har ligget her i 14 dage nu uden at kunne se min familie. Jeg kæmper, men det bliver hårdere psykisk, for hver dag der går, sagde han dengang.

Når Erman Kitir tænker tilbage på sit hospitalsophold på tærsklen til at blive udskrevet, har især et minde om situationens alvor indprentet sig.

- Det, der ramte mig hårdest, var, da jeg lå i et værelse med tre andre voksne mennesker, som alle lå i koma, og jeg var den eneste, der var vågen. Det ramte mig hårdt. Da fik jeg hele tiden beroligende og morfin for at kunne være rolig, siger han.

Overlæge Ulf Gøttrup Pedersen tilser Erman Kitir under hans indlæggelse på intensivafdelingen.
Overlæge Ulf Gøttrup Pedersen tilser Erman Kitir under hans indlæggelse på intensivafdelingen.

Genfejl kan forklare hårde sygdomsforløb

Selvom unge mennesker yderst sjældent rammes så hårdt af coronavirus som Erman Kitir, så er det noget, der forskes i, fortæller en af landets førende eksperter, Jens Lundgren, der er professor i infektionssygdomme på Rigshospitalet.

- Man kan selvfølgelig have nogle underliggende sygdomme, der forklarer det. Men der er også forskning, der antyder, at der er nogle, der bare er så uheldige, at deres gener ikke er sat helt rigtigt sammen til at modstå og nedkæmpe denne her infektion.

Målinger af antistoffer mod covid-19 viser til gengæld, at det er flest unge mennesker, der smittes. Ved indgangen til december vurderede Statens Serum Institut, at omtrent syv procent af de 20-29-årige har haft sygdommen, mens andelen af smittede blandt ældre over 65 år vurderedes at være på under to procent.

quote Der er også forskning, der antyder, at der er nogle, der bare er så uheldige, at deres gener ikke er sat helt rigtigt sammen til at modstå og nedkæmpe denne her infektion.

Jens Lundgren, professor i infektionssygdomme, Rigshospitalet

- Men om de unge ikke tager sygdommen alvorligt nok? Jeg tror, det har været svært at leve som ung i denne her tid. Jeg kan godt huske, hvordan det var at være i 20’erne, og de unge i dag må opleve rigtig mange afsavn, der kan være svære, siger Jens Lundgren.

Under alle omstændigheder håber Erman Kitir, at hans historie kan være en påmindelse om, at også unge mennesker skal have respekt for coronavirus.

- Det her er ikke for børn. Så jeg håber, alle vil passe godt på sig selv og følge anbefalingerne om mundbind, håndsprit og afstand.

- Nu vil jeg bruge meget mere tid på min familie og fokusere på at skrue op for værdierne i livet, siger han.

Da Erman Kitir forlader Sjællands Universitetshospital har han tabt sig over 16 kilo. Den næsten månedlange indlæggelse har tæret på kræfterne, så han må skubbes ud i kørestol af sin mor og fortsat have hjælp fra iltapparatet i den første tid derhjemme.

Erman Kitir var stadig så afkræftet, da han blev udskrevet, at han måtte forlade hospitalet i kørestol.
Erman Kitir var stadig så afkræftet, da han blev udskrevet, at han måtte forlade hospitalet i kørestol.

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik