19 hovedstadskommuner står til millionregning - disse borgmestre regner med skattestigninger

19 kommuner i Hovedstaden trak det korte strå i en ny udligningsordning og skal betale ekstra regninger på millioner årligt. Syv borgmestre forventer, at det betyder, at ma må hæve kommuneskatten.

816 millioner.

Så mange penge skal 19 kommuner i hovedstadsområdet punge ud ekstra om året til fattigere kommuner i resten af landet.

Det fremgår af den nye udligningsaftale, der faldt på plads tirsdag. På landsplan er der i alt 26 kommuner, der mister penge som følge af udligningsordningen.

quote Jeg havde næsten ikke troet, at jeg skulle sige det, men vi er nok nødt til at sætte skatten op.

Carsten Rasmussen, Socialdemokratiet, borgmester i Lejre

For syv af de 19 hovedstadskommuner betyder ekstraregningen, at borgmestrene forventer, at man bliver nødt til at hæve kommuneskatten for undgå forringelser af servicen i kommunen.

Helsingør, Rudersdal, Gentofte, Hørsholm, Solrød og Lejres borgmestre fortæller TV 2 Lorry, at man forventer at hæve skatten. Ifølge DR forventer borgmesteren i Lyngby-Taarbæk også at hæve kommuneskatterne.

"Jeg kan kun se én vej ud af det her: Skattestigninger"

I Lejre Kommune skal man aflevere give 11,5 millioner ekstra om året i udligning. Det svarer til, at kommunen skal hæve kommuneskatten med 0,19 procent for at dække tabet.

quote Jeg kan kun se en vej ud af det her:  Det er skattestigninger.

Benedikte Kiær, Konservative, borgmester i Helsingør

- Jeg havde næsten ikke troet, at jeg skulle sige det, men vi er nok nødt til at sætte skatten op. Det betyder, at borgerne i Lejre Kommune må betale en skatteprocent, som er urimelig, fordi den i forvejen er over landsgennemsnittet. Ellers vil vi være nødsaget til at sætte serviceniveauet ned, og det tror jeg ikke, vi skal. Et sandsynligt scenarie er, at det her koster skattestigning, siger borgmester Carsten Rasmussen.

I Helsingør ser man frem mod en ekstra regning på 23 millioner om året. Det svarer til, at kommunen skal hæve kommuneskatten med 0,16 procent for at dække tabet.

- Når vi skal betale yderligere 23 millioner hvert år, så kommer det til at gøre ondt. Jeg har ikke lyst til at foreslå byrådet, at vi skal til at skære i indsats overfor socialt udsatte, forringe ældrepleje eller få dårligere daginstitututioner. Jeg kan kun se en vej ud af det her:  Det er skattestigninger, siger borgmester Benedikte Kiær.

I Solrød forventer borgmester Niels Hörup (V), at byrådet vil vedtage en skattestigning. Kommunen står til at miste 21,4 millioner årligt som følge af den nye udligningsaftale.

- Jeg har en forventing om, at for at fastholde det velfærdsniveau, som vi har idag, og som vi er tilfredse med, så der er ikke plads til en regning på 21 millioner, som er årligt tilbagevendende. Den regning, den må vi betale med en skattestigning, siger han.

En eventuel skattestigning i en kommune skal vedtages af et flertal i de enkelte byråd.

De betaler mest - og må hæve skatten

I de nordsjællandske kommuner, Hørsholm, Rudersdal og Gentofte, der sammen med København, skal betale mest blandt Hovedstadskommunerne, forventer borgmestrene også skattestigninger.

- Vi vil ikke forringe vores gode service, så det kommer til at betyde en ekstra regning til vores borgere. Den regning, som Christiansborg nu sender til os, må vi sende videre til vores borgere, siger borgmester i Rudersdal, Jens Ive (V).

quote Jeg synes, det er hult, når Venstre og Socialdemokratiet har været ude at sige, at velfærden er sikret fremover i alle kommunerne, for det er en lavere velfærd til en højere pris.

Morten Slotved, Konservative, borgmester i Hørsholm

Kommunen skal af med 115 millioner. Det svarer til, at kommunen skal hæve skatten med 0,56 procent for at dække tabet.

I Hørsholm må kommunen aflevere yderligere 33 millioner kroner om året. Det svarer til, at skal hæve kommuneskatten med 0,37 procent for at dække tabet.

- Det kommer til at kunne mærkes i en kommunal økonomi. Vi kommer til at få en skattestigning og et lavere serviceniveau. Jeg synes, det er hult, når Venstre og Socialdemokratiet har været ude at sige, at velfærden er sikret fremover i alle kommunerne, for det er en lavere velfærd til en højere pris, siger borgmester Morten Slotved (K).

 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik