1,6 mia. kr. i sommerpakke: Især fire storbyer skal hjælpes

Regeringen afsætter samlet 1,6 milliarder kroner til en sommerpakke, der skal kickstarte dansk turisme.

Ny sommerpakke skal hjælpe turistbranchen

Regeringen afsætter samlet 1,6 milliarder kroner til en sommerpakke, der skal kickstarte dansk turisme.

Der er hjælp på vej til nogle af de brancher, som har været særligt hårdt ramt på grund af udbredelsen af covid-19, kendt som coronavirus.

Fra juni forsvinder en række hjælpepakker, og derfor foreslår regeringen ligesom sidste år nu en sommerpakke, der skal stimulere dele af dansk økonomi.

- De har brug for en ekstra hånd nu, hvor mange andre heldigvis begynder at mærke opsvinget. Derfor præsenterer vi en sommer- og erhvervspakke målrettet dem, der har lidt længere udsigt til genopretning, siger finansminister Nicolai Wammen (S).

Den vil også gøre det billigere at rejse indenrigs med tog eller færge hen over sommeren.

- Vi er lykkedes med at holde smittetallet nede og økonomien oppe, og derfor står Danmark et stærkere sted end landene omkring os, siger finansminister Nicolai Wammen (S) på et pressemøde.
- Vi er lykkedes med at holde smittetallet nede og økonomien oppe, og derfor står Danmark et stærkere sted end landene omkring os, siger finansminister Nicolai Wammen (S) på et pressemøde.
Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Sidste år vakte det stor kritik, at der blev indført en regel, som betød, at turister skulle overnatte minimum i seks dage. Den er ikke en del af årets sommerpakke.

I 2020 tabte det danske turisterhverv 31 milliarder kroner, hvoraf 28 milliarder kroner var i hovedstaden.

Derfor er der i år et særligt fokus på de fire store byer, der trækker mange turister. Sidste år var der kritik, fordi de små øer og sommerferieområder især blev tilgodeset.

Hovedparten af pakken finansieres af regeringens "krigskasse" på 9,2 milliarder kroner, som blev afsat på finansloven for i år.

Folketingets partier indkaldes til forhandlinger om pakken samt udfasning af de generelle hjælpepakker.

quote Der skal være mere fokus på hovedstaden, Aarhus, Odense og Aalborg i år.

Simon Kollerup, erhvervsminister

På dagens pressemøde kom det blandt andet frem, at op til 1.000 restauranter i landets fire største byer kan søge et kontanttilskud på op til 50.000 kroner. 

- Der skal være mere fokus på hovedstaden, Aarhus, Odense og Aalborg i år, og forhåbentlig vil danskerne tage på storbyferie, fordi der er ingen tvivl om, at turismeerhvervet og byerne har brug for det i år.

Simon Kollerup påpeger, at turismen i de store byer er noget hårdere ramt end ude i de mindre byer. Men det betyder ikke, at der ikke også kan være initiativer, der kommer de mindre byer til gode, lyder det fra erhvervsministeren.

Han siger, at hotellerne i de store byer oplevede en halvering i antallet af værelsesreservationer. 

Hør mere om, hvordan regeringens sommerpakke bliver modtaget blandt aktørerne i turisme- og oplevelsesbranchen i indslaget nedenfor.

Økonomisk hjælp på vej til oplevelsesbranchen