1.400 børn i kø til bøjle

For få hænder og stole. Sådan lyder begrundelsen for, at godt 1.000 københavnske børn og unge står på venteliste til tandregulering. Det skriver Urban. Utilfredsstillende, siger borgmester Anne Vang, som vil korte køen i børnetandplejen med million-tilskud.

Foto: TV2/Lorry

Hundredvis af københavnske børn og unge må lige nu bide tænderne sammen i stedet for at få dem rettet.

Antallet af tandlæger og stole er nemlig ikke fulgt med det stigende børnetal i hovedstaden - og derfor står knap 1.400 af byens skoleelever i dag på venteliste til den bøjle, som skal sikre imod skævt bid, overbelastede kæbeled og hovedpine.

Sådan lyder meldingen fra kommunens overtandlæge Ruth Jacobsen, som kort og godt kalder situationen 'problematisk'.

 - Ventetiden kan gøre behandlingen mere kompliceret i sidste ende. Derfor har vi i årevis kæmpet for en udvidelse af området og står i dag med et akut problem. 1.000 af ventelistens børn kunne med fordel komme i stolen i morgen. Men vi har hverken pladsen eller hænderne - og derfor risikerer de at vente i helt op imod 12 måneder på en regulering, de ifølge loven har ret til, siger Ruth Jacobsen til Urban.

I Børne- og Ungdomsforvaltningen, som har ansvaret for Københavns Kommunes tandpleje, kalder borgmester Anne Vang, det for utilfredsstillende, at så stort et antal af byens børn står på venteliste til et sundere smil.

Hun glæder sig derfor over, at forligspartierne bag budgettet for 2011 har valgt at sætte 7,8 millioner kroner af til en udbygning af en af byens tandreguleringsklinikker.

 - Når der er et behov, er det vigtigt, vi som politikere gør noget. Det er naturligvis ikke tilfredsstillende, at børn skal vente i lang tid på at få reguleret deres tænder. Alle ved, hvor dejligt det er at møde en venligt smil. Derfor er det vigtigt, at børnene kan få reguleret deres tænder,« siger Anne Vang til Urban.
     
Ruth Jacobsen betragter tilførslen af midler som tiltrængt - men understreger, at det selv med 29 nuværende stole og otte nye i sigte vil tage flere år at få ventelisten ned på et acceptabelt niveau. For som overtandlægen siger:

 - Det tager tid at fjerne køen. I 2009 påbegyndte vi ikke engang behandling af lige så mange børn, som i dag står på venteliste. Men håbet er, at der i fremtiden vil være færre, som begynder deres gymnasietid med bøjle på tænderne, fordi vi ikke havde kapacitet til at gribe hurtigt ind.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik